НОВИНИ

Над 18 загинали при ракетен обстрел над Одеска област

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:48, 01.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Най-малко 18 души, сред тях две деца, са загинали след руски ракетен обстрел на Одеска област. Ранените са над 30. В Мариупол е открит още един масов гроб с над 100 тела, твърдят украински медии. Ожесточените сражения в Донбас продължават. Председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен говори пред украинския парламент.

Три руски ракети са поразили тази нощ Одеска област - едната е попаднала в 9-етажна жилищна сграда в Белгород-Днестровски, на около 80 км от Одеса, другите две са поразили почивни бази близо до курортно селище Сергеевка. В ход е разчистването на отломките. Според украинската армия ракетите са изстреляни от стратегически бомбардировач Ту-22 над Черно море.

Днес към украинския парламент се обърна председателят на ЕК - Урсула фон дер Лайен. Заедно с депутати, тя отдаде почит на жертвите след нощния обстрел на Одеска област с минута мълчание.

Атаката в района на Одеса се случва часове след като Русия обяви, че се изтегля от украинския Змийски остров. Мястото стана известно с отпора - въоръжен и словесен, в първия ден на руската армия. Москва вероятно е възнамерявала да го използва острова като плацдарм за атаки срещу Одеса, коментират анализатори. Островът беше и сред акцентите в среднощното изказване на украинския президент Володимир Зеленски.

"Безспорно най-важната дума днес е Змийският остров - за него се говори толкова много в деня на пристигането на руския кораб. Сега той си тръгна - завинаги, и островът отново е свободен. Змийският остров е стратегическа точка и значително променя ситуацията в Черно море. Той не гарантира сигурност, не гарантира, че врагът няма да се върне. Но вече значително ограничава действията на окупаторите. Стъпка по стъпка, ние ще ги изгоним от нашето море, нашата земя и нашето небе", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Крайно тежка остава ситуация и в Донбас - в районите на Северодонецк и Лисичанск сраженията продължават.

Стана известно, че в кулоарите на приключилата среща на върха на НАТО в Мадрид, Германия и Испания са обсъдили потенциалната доставка на германски танкове в Украйна. Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба и турският му колега Мевлют Чавушоглу пък са обсъдили по телефона вариантите за износ на украинско зърно.

ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свалете приложението BNT News за Изтеглете за Android или Изтеглете за iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стачната вълна в Европа продължава - днес протестират служителите на летищата във Франция
Стачната вълна в Европа продължава - днес протестират служителите на летищата във Франция
Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от Франция
Чехия поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от Франция