НОВИНИ

САЩ: Путин все още иска да превземе по-голямата част от Украйна

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:13, 30.06.2022 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент все още иска да превземе по-голямата част от Украйна. Това твърди директорът на американското разузнаване.

Украйна размени с Русия 144 войници

Ситуацията в Украйна е "доста мрачна" - такава е констатацията на директора на американското разузнаване. Според Аврил Хейнс руските военни сили вече са много отслабени и са способни само на бавни териториални придобивки. А това означава, че войната може да продължи дълго време.

"Смятаме, че той има същите политически цели, каквито имаше и преди , а именно да превземе по-голямата част от Украйна", каза Хейнс.

Според американското разузнаване сценариите за развитието на войната са три. Най-вероятният е - ожесточен конфликт, в който руските въоръжени сили постигат постепенен напредък, но не и пробив, към целта на Путин. Другите два сценария са по-малко вероятни, смята Хейнс. Едният предвижда голям руски пробив, а другият - стабилизиране на фронта с малки победи на Украйна.

Според Хейнс, за да демонстрира сила, Русия ще разчита на кибератаки, контрол върху енергийни източници и дори може да използва ядрени оръжия.

Преди два дни мишена на руските удари се оказа град Кременчук в Централна Украйна, който досега оставаше встрани от бойните действия. При атаката срещу търговския център там загинаха 18 души. Вчера руска атака имаше и срещу южния град Николаев. При ударите там загинаха 3-ма души.

"Не можем да изчислим къде ще ударят, защото руснаците не спазват никакви правила за военни действия. Всеки ден стрелят по цивилни. В Николаев сега е по-опасно. По-опасно, отколкото беше преди 3 седмици", каза Виталий Ким, губернатор на Николаевска област.

На източния фронт продължава ожесточената битка за Лисичанск - последния голям бастион на украинските сили в Луганска област.


ЕКИП НА БНТ В ГОРЕЩИ ТОЧКИ В УКРАЙНА

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наводнения и свлачища откъснаха селища в Южна Австрия
Наводнения и свлачища откъснаха селища в Южна Австрия
Депутатите продължават работа по актуализацията на бюджета на държавата
Депутатите продължават работа по актуализацията на бюджета на държавата