НОВИНИ

Митева за руските дипломати: Като напуснахме правителството е настъпила паника, премиерът започнал да действа еднолично

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 01.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Ива Митева от ИТН заяви в "Денят започва", че след като те са обявили, че изтеглят министрите си от правителството, е настъпила паника. "На 8-и обявихме, че изтегляме нашите министри, а на 9-и премиерът е започнал да действа еднолично, защото е смятал, че ще бъде свален от власт", каза тя.

"На председателския съвет снощи, на който беше изслушан външния министър с целия му екип и шефовете на спецслужбите, чухме потресаващи неща. Бяхме всички стъписани в началото, а след това възмутени от поведението на премиера, от това как може в една демократична държава да се дават указания. Многократно, часове наред задавахме един и същи въпроси, защото не можехме да повярваме на това, което чуваме"0, каза Митева.

По думите ѝ на 9-и в точка разни в Съвета по сигурност към МС се внася за разглеждане доклад по реципрочността по Виенската конвенция. Постигнато е съгласие у нас и в Руската федерация да има по 48 лица с дипломатически статут и технически персонал. У нас руските представители са 119 лица, като 70 са изгонени, а 1 е напуснал сам страната.

Според Митева на 10-и премиерът нарежда устно на шефа на ДАНС да търсят начин за изгонването на тези 70 човека. Изпращат се два списъка към Външно министерство, в които са поименно тези лица с мотив "заплаха за националната сигурност". МВнР иска указания от МС, които вече са в НС, и въз основа на тях се издават нотите от Външно министерство, подписани от зам.-министър Ирена Димитрова.

Митева е категорична, че се смесва принципът на реципрочност и уронване престижа на дипломацията.

Дипломатическият и технически персонал е трябвало да бъде намален, но премиерът е бързал и действал еднолично. Трябва да се види дали наистина има заплаха за националната сигурност, каза Ива Митева.

Тя се надява днес Външно министерство да проведе среща с посланика, както и премиерът да даде ясни насоки на МВнР. Надява се двете страни да седнат на една маса и да се разберат.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свалете приложението BNT News за Изтеглете за Android или Изтеглете за iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев намекна, че ПП ще предложат нов премиер
Ивайло Мирчев намекна, че ПП ще предложат нов премиер
Любомир Кючуков: Очевидно става дума не за персона нон грата, а за политика нон грата
Любомир Кючуков: Очевидно става дума не за персона нон грата, а за политика нон грата