НОВИНИ

Военният министър пред БНТ: Открита е мина край Камчия, която е обезвредена (СНИМКИ)

bnt avatar logo
от БНТ
10:59, 01.07.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

"Военноморските сили вчера са открили мина близо до българския бряг, край Камчия", заяви пред БНТ военният министър Драгомир Заков.

По думите му мината е била идентифицирана от търговски кораб.

"Обезвредена е и няма заплаха за корабоплаването", допълни Драгомир Заков.

Сигнал за плаваща морска мина е получен в Щаба на Военноморските сили в 15.10 ч. на 30 юни от Морския спасителен координационен център, потвърдиха и от пресцентъра на ВМС. Мината е забелязана на 27 морски мили източно от устието на река Камчия от моторен кораб „Монтерей“ (на снимката долу), плаващ под либерийски флаг.

След извършени изчисления от експерти в Щаба на ВМС (скорост на вятър и морско течение) в 15.30 ч. са вдигнати дежурният вертолет „Пантер“ от морската вертолетна авиобаза „Чайка“ и дежурният кораб – базов миночистач „Прибой“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби. В 17.35 ч. екипажът на вертолета открива мината и предава координатите на гранично-полицейския кораб „Каварна“.

Бързоходен катер 213 с екипаж мичман Валентин Зенгинов и старшина II степен Калоян Кръстев и екип от водолази – капитан-лейтенант Деян Стефанов, офицерски кандидат Николай Пенчев, главен старшина Красимир Кръстев с ръководител капитан I ранг Даниел Тодоров – командир на дивизион спомагателни кораби, извършва преход до мястото, охранявано от гранично-полицейския кораб „Каварна“. Военните специалисти класифицират мината като котвена, тип „Ям“, приведена в бойно положение. В 20.50 ч. мината е унищожена с контролиран взрив от групата водолази взривчици.

Военноморските сили продължават да поддържат готовност за обследване и противоминни действия, за да осигурят свободното корабоплаване в българските морски пространства.

Снимки: ВМС

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПСЖ обяви първи летен трансфер
ПСЖ обяви първи летен трансфер
Асен Василев ли ще е новият кандидат за премиер?
Асен Василев ли ще е новият кандидат за премиер?