Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Политическите реакции след номинацията на Асен Василев за премиер

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:10, 01.07.2022
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Номинацията на Асен Василев за бъдещ премиер на ново правителство в рамките на този кабинет предизвика реакции в парламента. Коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" - БСП и "Демократична България" и този път заявиха, че ще преговарят за нов кабинет, като ще поставят свои искания в преговорите.

Вижте повече в репортажа на Десислава Маркова и Иво Никодимов

Кой е Асен Василев - предложението на "Продължаваме промяната" за премиер

БСП се връща на масата на преговорите за съставяне на ново правителство. Левицата ще добави към обявените приоритети - социална политика, достъпно здравеопазване, развитие в образованието, стабилизация на икономиката.

"Нашето условие, за да преговаряме с "Продължаваме промяната", беше Кирил Петков да не е кандидат за премиер. Това условие е изпълнено. Ще разговаряме с ПП за съставяне на правителство. Напълно подкрепяме техните приоритети за борба с корупцията, промените в Закона за обществените поръчки, промените в КПКОНПИ - това е и част от нашата програма. Започваме да преговаряме по политики, ясно разписани този път - с ясни отговорности и срокове - нещо, което липсваше в първия мандат", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

"Демократична България" ще обсъдят номинацията на Асен Василев за премиер. Смятат, че това е суверенно решение на "Продължаваме промяната", което не е обсъждано с тях предварително. Ще съберат партийните си органи, за да решат. Зададоха обаче и някои въпроси:

"Как ще изглежда мнозинството? Каква ще бъде коалиционната конструкция, която предлагат - в какъв формат ще търсят подкрепа? Дали просто подкрепа за правителство на малцинството или коалиционни отношения? Както и тези коалиционни отношения как ще бъдат структурирани и как ще се взимат решенията?" - попита Христо Иванов - Защото досега имаше много сериозен проблем в комуникацията, която пораждаше къси съединения и за мен беше основната причина за разпада на коалицията."

"Има такъв народ" няма да подкрепи кабинет с премиер Асен Василев. Щели да участват, ако бил предложен Никола Минчев, например.

"Изненадан съм от предложението на "Продължаваме промяната", защото това е рокада, не е стъпка назад и е много непремерено предложение. Ние оттеглихме доверието си от тази коалиция заради Кирил Петков и Асен Василев, заради политиките, които провеждаха, заради нарушаването на коалиционното споразумение от тях двамата и заради лошата финансова политика", коментира председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Опозицията не смята, че ще има правителство с първия мандат и изобщо в рамките на този парламент и се обяви за незабавни избори. Според ГЕРБ-СДС Кирил Петков, Асен Василев или който и да е от ПП, е персона нон грата. В рамките на този парламент те няма да водят разговори с когото и да било.

"В този режим на ротация до края на мандата ние може да имаме 8 различни премиери и ако някой има подобни амбиции, да започне да прави списък. По 6 месеца всеки - това е несериозно. Дори и на база трансфери да се стигне до някаква политическа подкрепа и да се избере някакво ново правителство, то ще е слабо, безпомощно и няма да може да свърши никаква работа. Това го казвам съвсем добронамерено, защото то ще е във вреда на всички, които участват в него", каза зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Позицията на партия "Възраждане" също е категорична - избори веднага.

"Няма да подкрепим какъвто и да било кабинет в този състав на този тотално изчерпан, управленски импотентен и морално фалирал парламент", заяви Костадин Костадинов.

От "Продължаваме промяната" казаха, че работят за коалиция, която да отстоява интересите на България.

"Трябва да направим опит да има правителство. Аз мисля, че Кирил Петков е един истински лидер, който България тепърва ще може да използва и съм сигурен, че ние ще направим опит, за да се справи с всички кризи, включително и политическата , която е в момента", каза Настимир Ананиев.

Ще събере ли подкрепа този мандат за правителство на "Продължаваме промяната" е въпрос на седмица.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мохамед Салах сложи подписа си върху нов дългосрочен договор с Ливърпул
Мохамед Салах сложи подписа си върху нов дългосрочен договор с Ливърпул
Борислав Гуцанов, БСП: Разговорите с ПП ще бъдат доста тежки
Борислав Гуцанов, БСП: Разговорите с ПП ще бъдат доста тежки