НОВИНИ

Ковачевски за френското предложение, получено в Скопие: Стратегията ни даде резултат

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:10, 01.07.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

В Северна Македония се проведоха политически консултации по "френско предложение" за спора с България. От думите на премиера Димитър Ковачевски става ясно, че в Скопие са доволни.

Ковачевски твърди, че полученото от Скопие предложение включва забележките и ясно изразените позиции на Северна Македония и историческите въпроси не са част от преговорната рамка. По отношение на това, единственият официален коментар от София е от снощи, когато външният министър Теодора Генчовска заяви, че нямало промяна от приетото от българския парламент.

Премиерът на Северна Македония заяви, че историческите въпроси не са част от преговорната рамка. "В модифицираното предложение имаме чист македонски език, правителството защитава македонската национална идентичност", се казва в съобщение на управляващия Социалдемократически съюз.

"Позицията, в която се намираме,е по-изгодна за нас,защитихме червените линии, за които говорихме в продължение на месеци. Предложението го гледаме като солидна основа за изграждане на сериозна, отговорна, държавническа позиция за възможността, която се отваря пред нашата страна", обяви на пресконференция Ковачевски.

Парламентът свали ветото за Северна Македония - вижте при какви условия

В представения от френското председателство документ не фигурира и двустранният протокол, което означава, че е "изпълнено нашето очакване историческите въпроси, които биха затруднили този процес, да бъдат премахнати", потвърди вицепремиерът по въпросите на европейската интеграция на Северна Македония.

Много по-различен е прочитът на лидера на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски. Според него корекциите в предложението са лингвистични и не отговарят на исканията на Република Северна Македония, но в документите присъстват всички български искания. Мицкоски призова към всенароден протест утре.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е разговаряла с премиера Ковачевски.

"Имах хубав телефонен разговор с премиера Ковачевски. Приветствам новината, че Северна Македония и България с подкрепата на Франция, са близо до споразумение, което взема под внимание интересите и притесненията. Европейската комисия е готова да започне процес на наблюдение на Северна Македония и Албания, следващата стъпка по европейския им път."

Консултациите в Северна Македония ще продължат с президента, парламента, опозицията и обществеността.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Болницата в Сливен утвърдила връзването на деца за леглата във вътрешния си правилник
Болницата в Сливен утвърдила връзването на деца за леглата във вътрешния си правилник
Асен Василев получи мандат за съставяне на правителство (Снимки)
Асен Василев получи мандат за съставяне на правителство (Снимки)