Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Парламентът свали ветото за Северна Македония - вижте при какви условия

Милена Кирова
от Милена Кирова
13:35, 24.06.2022 (обновена)
14642
Чете се за: 09:07 мин.
Политика
Слушай новината

Със 170 гласа "за" парламентът прие предложението на "Демократична България" за предоставяне на мандат на Министерски съвет да приеме предложението на Френското председателство за Северна Македония.

НС на практика дава мандат на МС да приеме т.н. френско предложение за започване на преговори на Северна Македония с ЕС и вдига ветото, наложено от България през 2020 г.

Условията, които нашата страна поставя са 4. На първо място да се спазва договора за добросъседство между България и Северна Македония. На второ място: българите да бъдат вписани в конституцията на Северна Македония наравно с останалите народ. Вписано е още, че никъде по време на присъединителния процес не може да се говори за признаване на т.н. македонски език. И не на последно място: да има европейски гаранции за спазване на всички тези условия.

Одобрението на решението за вдигане на ветото за Северна Македония беше посрещнато с аплодисменти от по-голямата част от депутатите в пленарната зала.

Народното събрание потвърждава условията, при които България може да подкрепи която и да е стъпка от процеса на европейска интеграция на Северна Македония, а именно:

  1. Ефективно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 и протоколите от заседанията на междуправителствената комисия по този договор
  2. Гарантиране правата на Българите в РСМ, включително чрез тяхното вписване наравно с другите народи в конституцията на РСМ.
  3. Наличие на европейски гаранции по изпълнение на условията по точки 1 и 2

За тази цел правителството на Република България следва да одобри предложените от Френското председателство проект за преговорна рамка и за заключения на Съвета на ЕС при изпълнение на следните условия:

  • Прецизиране на текста на проекта на заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати другите народи и на равна основа с тези народи
  • Подобряване на предложените проект за преговорна рамка и проект на заключения на Съвета с цел по-ясно отразяване на обстоятелството, че нищо в процеса на присъединяване на Северна Македония в ЕС не може да бъде тълкувано като признаване от страна на Република България за съществуването на македонски език
  • Гаранции, че добросъседството остава хоризонтален критерий в рамките на целия процес на присъединяване на РСМ към ЕС, за чието изпълнение ЕК да информира Съвета преди всяка междуправителствена конференция
  • Включването на референция към Договора да добросъседство от 2017 и протоколите от заседанията на съвместната междуправителствена комисия във връзка с одобряването от Съвета на ЕС на общите позиции за междуправителствените конференции ЕС - РСМ

На тази основа и само при изпълнението на тези условия 47-ото Народно събрание ще очаква от Министерски съвет да одобри проекта на преговорната рамка едновременно или след подписването на протокола от второ заседание на смесената междуправителствена комисия спрямо Договора за добросъседство, се казва в решението на депутатите.

ЕТО ЧАСТ ОТ ДЕБАТИТЕ В НС ПО Т.НАР. ФРЕНСКО ПРЕДЛОЖЕНИЕ:

"Продължаваме промяната" изтъкнаха, че каквото и да се случи по време на преговорния процес от сега нататък, България може по всяко време да го спре.

"Ние често ползваме една метафора, когато говорим за хората, които са останали извън пределите на нашата родина, че Майка България трябва да им помага. Въпросът ми е: когато блудният син отхвърля майка си, трябва ли майката да спре да търси път към него?", каза Младен Запрянов.

"Има такъв народ" напомниха, че т.н. френско предложение се различава от заявената българска позиция на Консултативния съвет по национална сигурност.

"Макрон в прав текст заяви, цитирам го: ние упражнихме много силен натиск върху България през последните месеци и второ: искам да поздравя премиера Петков. Той направи всичко. От началото на годината ние разправяме, че премиерът Петков работи срещу решенията на българския народ, срещу българската позиция. Днес е позорен ден за България, защото както винаги народни представители ще бъдат национални предатели", каза Тошко Йорданов.


Андрей Гюров, ПП: Как така става, че този сценарий за различни политики, за предаване на националния интерес доведе до най-доброто решение, което някога е било на масата?

Елисавета Белобрадова, ДБ: Националният интерес ще бъде защитен днес.

Ангел Георгиев, депутат от "Възраждане": Ние чухме от самия министър в оставка госпожа Генчовска как нашият в кавички български министър-председател се е договорил с еврокомисаря Вархей.

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Добрият договор е този договор, в който и двете страни са малко недоволни.

От ляво смятат, че темата "Северна Македония" е използвана като начин за натиск върху правителството. "Има такъв народ" настояха за разсекретяване на казаното по време на КСНС при президента.

Георги Михайлов, БСП: Беше обвиняван премиерът, че ще предаде националния интерес, включително и от вашата коалиция, а не го предаде.

Тошко Йорданов, ИТН: Една маймуна помни 3 минути, след това не помни. Далеч съм от мисълта, че в тая зала има маймуни. Моля, президентът да се разсекрети този консултативен съвет, ако не вие срам всички тука да прочетете какви неща приказвахте, начело с Киро, просто Киро както казвате.

От "Възраждане" смятат, че "Възраждане" в края на председателството си иска външнополитически медал, а не да реши казуса ни със Северна Македония.

Костадин Костадинов: Очевидно е, че става въпрос за чужд компромис - евроатлантически компромис, който събира несъбираемото иначе. Партии, които до вчера си гласуваха вот на недоверие, сега се събират дружески и обясняват как това го правят в името на българския национален интерес.

Искрен Митев, ПП: Днес е чудесен ден за македонска сватба. Булката е Русия, а пък зестрата е в копейки.

Депутати от Възраждане и гости на балкона вдигнаха плакати с надпис: " Македония е България"

Атанас Атанасов - председателстващ НС: Моля да свалите тези плакати. В противен случай ще поискам квесторите да ви изведат.

След повече от 4 часа дебат решението е прието със 170 гласа "за".

От "Има такъв народ" прочетоха позиция на Слави Трифонов.

Тошко Йорданов каза: "Ще говоря аз, но ще чувате Слави. Току що ГЕРБ, ДБ, ДПС и ПП приеха предложението. И какво стана сега? Имаме нова коалиция. Това е направо сюреалистично. Днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати. Ма*ната им на достойнството и на националното самочувствие. Аз моето решение го взех и днес стана ясно - защо".

Десислава Атанасова, ГЕРБ-СДС: Днес има нова коалиция - това са ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС. Има ли координация по това гласуване? Има. Защото ние сме казали,че евроатлантическите и европейските ценности са важни за нас.

Христо Иванов, ДБ: Става дума за гласуване по важен, конкретен въпрос. Така че само ще ви припомня какво е казал Зигмунд Фройд на своите ученици: понякога една пура е просто една пура.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Честито и на ДБ и на демокрацията в България.

Министерския съвет вече има мандат да приеме т.н. френско предложение.

Снимки: БГНЕС


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Излязоха резултатите от НВО за седмокласниците
Излязоха резултатите от НВО за седмокласниците
Божидар Чорбаджийски ще играе във Видзев Лодз
Божидар Чорбаджийски ще играе във Видзев Лодз