НОВИНИ

Шатъл бус свързва летище Пловдив с центъра на града

bnt avatar logo
от БНТ
11:17, 24.06.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Над 70 000 души са минали през летище Пловдив за първите четири месеца на тази година. За да улеснят пътуващите, които нямат личен транспорт, ръководството на летището, съвместно с община Пловдив пуснаха специален шатъл. Автобусът изпълнява ежедневни курсове от центъра на града до аеропорта.

14 редовни полета на седмица изпълнява летище Пловдив в момента. Пътникопотокът от началото на годината се е увеличил значително, дори с по-бързи темпове от очакваното, коментира Дойчин Ангелов – председател на борда на директорите на летище „Пловдив“.

"За четиримесечието имаме 70 000 пътници, което е повече отколкото преди ковид, дори е със 70 - 80% повече от последната година преди ковид - 2019-а", изчислява той.

От скоро е възстановена дейността на Фонда за развитие на летището, който чрез вноски на общините подпомага финансирането на аеропорта. Наред с Пловдив, Чепеларе и Родопи се работи за включване в него на нови членове. Водят се преговори с компаниите, които в момента оперират на летището за увеличаване на дестинациите.

"Вече минаха един кръг преговори. На първо време поне възстановяване на тези, които съществуваха – до Милано, до Брюксел, до Барселона, вероятно и още една дестинация в Испания", казва Дойчин Ангелов – председател на борда на директорите на летище Пловдив.

От няколко дни пътниците могат да ползват и услугите на директния шатъл от аеропорта до Пловдив. Отчетен е голям интерес.

"Този шатъл бус ще се движи два часа преди полет, изчакване на полета и прибиране на пътниците, които кацат на летище Пловдив", обяснява управител на транспортна фирма.

Цената на билета в едната посока е 10 лева, а началната спирка, от която тръгва автобуса, е срещу автогара „Юг“. Скоро там ще бъде поставена и специална информационна табела.

Мариела Хубинова, Васил Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любо Ганев призова феновете да подкрепят националния отбор в "Арена Армеец"
Любо Ганев призова феновете да подкрепят националния отбор в "Арена Армеец"
Свободен къмпинг край Шкорпиловци провокира недоволството на местни жители
Свободен къмпинг край Шкорпиловци провокира недоволството на местни жители