НОВИНИ

Тихомир Безлов: Потокът на мигранти от Турция към България се увеличава

bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 24.06.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

"Миграционният поток от Турция към България е доста увеличен. Говорим за около 7500 човека", заяви в "Денят започва" Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

В изминалите две години заради пандемията и ограниченията за придвижване мигрантският натиск беше много нисък. Очакваше се, че ще има пик. През летните месеци обикновено потокът нараства, обясни той.

"Неприятното за България е, че тези 7500 човека са твърде много за средата на годината като статистика. Това ни връща в периода 2013-2014 година", допълни Тихомир Безлов.

По думите му прави впечатление, че има почти равен брой преминали през страната ни и регистрирани с тези през Гърция. Обикновено Гърция има до десет пъти повече бежанци, особено през голямата криза от 2015 година, в момента мигрантите в Гърция са около 9000, уточни Безлов.

Според него причината за увеличения поток към България е политиката на Гърция да намали рязко потока на мигрантите през страната им. Другата причина е, че Турция престана да пази границата си към България, уточни Тихомир Безлов.

Посочи, че данните на МВР не дават яснота каква е демографията на мигрантите. Вижда се, че каналджийството се връща в старите си нива, поясни Безлов.

Той отбеляза, че си заслужава да се коментира фактът, че данните за това колко пълни са бежанските ни лагери са махнати от Агенцията за бежанците.

"Това не дава възможност да разберем каква е реалната ситуация и има ли вероятност на места да възникне напрежение", каза още Тихомир Безлов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свободен къмпинг край Шкорпиловци провокира недоволството на местни жители
Свободен къмпинг край Шкорпиловци провокира недоволството на местни жители
Диана Петкова не успя да се класира за полуфиналите в последните си два старта на Световното първенство
Диана Петкова не успя да се класира за полуфиналите в последните си два старта на Световното първенство