НОВИНИ

Свободен къмпинг край Шкорпиловци провокира недоволството на местни жители

bnt avatar logo
от БНТ
11:05, 24.06.2022
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Летовници с палатки и каравани са се настанили в гората между селата Ново Оряхово и Шкорпиловци на метри от морето. Местните хора са притеснени, че те секат дървета, а вечер палят огньове, от които може да тръгне пожар.

Наш екип видя, че там няма поставена табела, която да забранява къмпингуването. Институциите към момента не могат да налагат глоби, тъй като все още не е приета наредба, която регламентира свободното къмпингуване.

Веселин Прокопов живее в района и казва, че в последните години все повече хора къмпингуват в боровата гора край селото, която е държавна собственост. Според него много от летовниците не пазят природата.

"Палят се огньове. Има опасност да пламне гората, а това е лесозащитен пояс, който е засаден 50-те години. Сега, с лека ръка може да бъде унищожен", тревожи се Веселин.

От години Стоян Стоянов и семейството му летуват на палатка край Ново Оряхово и посещават близкия плаж.

"Ние, лично никога огън не палим. Ние си носим барбекю, всичко се прибира след това", категоричен е Стоян.

Проект за наредба, която определя местата, на които може да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани извън къмпингите има, но тя все още не е приета.

"Има един правен вакуум по отношение на това къде хората имат право на свободно къмпингуване и на какви изисквания трябва да отговарят тези места, за да могат да бъдат поставени каравани, палатки, кемпери", обяснява Петър Харалампиев от Областна администрация - Варна.

"Според нас този регламент трябва да се приеме. Трябва да има обособени зони за къмпингуване, съответно срещу заплащане на някаква такса. Ние сме "за" това", съгласен е и Стоян Стоянов.

Теренът е в землището на община Долни чифлик. Оттам твърдят, че докато не бъде приета наредбата за дивото къмпингуване, са с вързани ръце.

"Към настоящия момент кметът на общината няма законови норми, с които да санкционира тези нарушители", казва Тихомир Петров, юрисконсулт на Община Долни чифлик.

Веселин Прокопов предложи и решение на проблема - според него трябва да се поставят бетонни заграждения в началото на отбивката на пътя Ново Оряхово - Шкорпиловци, за да се спре достъпът на превозни средства.

"Хората пак могат да имат достъп до морето, както е съгласно конституцията, но няма да могат да влизат с автомобили, каравани, кемпери. Това е единственото решение", смята той.

От областната администрация във Варна обещаха проверка, но и оттам потвърдиха, че къмпингуващите могат да бъдат санкционирани единствено за палене на огън и изсичане на дървета, но не и за разполагане на палатки и каравани в гората.

Петър Дойкински/Георги Христов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шатъл бус свързва летище Пловдив с центъра на града
Шатъл бус свързва летище Пловдив с центъра на града
Тихомир Безлов: Потокът на мигранти от Турция към България се увеличава
Тихомир Безлов: Потокът на мигранти от Турция към България се увеличава