НОВИНИ

Застрашено ли е увеличението на пенсиите от 1 юли заради забавената актуализация на бюджета?

Николай Минков
от Николай Минков
13:20, 24.06.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Слушай новината

Застрашено ли е осъвременяването на пенсиите от 1 юли заради забавената актуализация на бюджета?

Този въпрос предизвика размяна на реплики между депутатите от парламентарните групи.

Извънредно заседание на бюджетната комисия днес следобед с една основна задача - да бъдат приети и обсъдени предложенията между първо и второ четене в бюджетите на НЗОК и на НОИ.

От "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" предлагат от 1 юли увеличение на пенсиите с 10%, плюс още 60 лева добавка и ново преизчисляване на 1 октомври. От ДПС предлагат повишение на пенсиите с 14% от 1 юли, а от ГЕРБ с 15 на сто.

"Не се прие скъсяването на сроковете за подаване на предложения между първо и второ четене и в крайна сметка процедурата се изнесе с няколко дни напред, въпреки това трябва да успокоим пенсионерите, че от 1 юли със сигурност ще получат увеличение с 6,1% и в рамките на юли месец като второ плащане или най-късно през август ще получат финално увеличението, което ще приеме Народното събрание. Има, освен нашето предложение, още две предложения на ГЕРБ и ДПС, които ще дебатираме в зала", заяви Искрен Арабаджиев от "Продължаваме промяната".

"Колеги от ИТН и ГЕРБ заявиха, че ще подкрепят бюджета в тази част му част поне. ГЕРБ иска 15% увеличение. Да, това предложение на Сачева трябва да се обсъди, тя е добре запозната със системата, най-вероятно в зала ще влязат и двете предложения, ако едното не мине със сигурност, другото ще мине", допълни Георги Ганев от "Демократична България".

"Мнението на БСП не е променено, ние предупредихме многократно, че от 1 юли можеше пенсиите да бъдат увеличени с 20% и от 1 октомври да направим цялата пенсионна система справедлива, като я преструктурираме. Заявили сме го стотици пъти, то беше одобрено в коалицията. Това че на 1 юли няма да могат да бъдат платени 20%, а само 6 се дължи на ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", добави Румен Гечев от "БСП за България".

"В момента БСП се опитва да наложи, че заради опозицията няма да има пенсии - абсолютна лъжа. Не е имало такава точка в заседанията на парламента, за да може да се гледат пенсиите. Самият бюджет беше внесен достатъчно късно - беше ясно, че няма как в спазването на закона бюджетът да бъде приет до 25 юни. Няма саботаж - управляващите са опитаха да изкарат опозицията виновна", коментира Деница Сачева от ГЕРБ.

"Има само един въпрос - кога ще бъде гледан Законът за държавния бюджет. Защото дори да бъдат приети предложенията в Закона за ДОО без трансфера от държавния бюджет няма как да бъдат изпълнени изискванията за изплащането на пенсиите, увеличения размер на пенсиите от месец юли", заяви Хасан Адемов от ДПС.

"Ще получат ли хората 20% от 1 юли, възможно ли е това или ще бъдат 6? Това е възможно дори, ако трябва то да бъде на части извършено, тоест една част в юли, една в август, със задна дата", каза още Любомир Каримански от "Има такъв народ".

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СГС глоби Боян Расате и го освободи от наказателна отговорност за нахлуването му в ЛГБТ-център
СГС глоби Боян Расате и го освободи от наказателна отговорност за нахлуването му в ЛГБТ-център
Небесната сцена предлага уникален парад на планетите на Еньовден
Небесната сцена предлага уникален парад на планетите на Еньовден