НОВИНИ

РВД: Съгласно процедурата за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полетите

небето пловдив било обезопасено градушка заради кацане самолет
Снимка: Pixabay
bnt avatar logo
от БНТ
15:24, 30.08.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци над Пловдив. Това се казва в съобщение на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ във връзка с постъпили въпроси за ситуацията с градушката на 28 август край града.

На 28 август е извършен планиран полет на военно транспортен самолет от летище Рамщайн до летище Пловдив, чиято траектория преминава през активираните към момента полигони 11, 12 и 13 за борба с градушките.

Решение за спиране на полигоните съгласно процедурата се взема от гражданско-военния център за координиране и използване на въздушното пространство в Бояна.

В 19.18 ч. е подадено искане за спиране на полигоните към диспечера, за да се осигури безопасното кацане на планирания самолет на летище Пловдив. В 19.35 ч. е получено потвърждение за прекратяване на стрелбата, съответно в 20.00 ч. самолетът е кацнал на летище Пловдив. В 20.11 ч. е дадено разрешение за възстановяване на стрелбата по градоносните облаци.

Щети за милиони след градушката, която удари близо 15 пловдивски села

От 2011 г. съществува оперативна процедура за осигуряване на планирани полети от и до летище Пловдив при работа на полигоните за борба с градушките. Съгласно процедурата при работа на полигоните за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полетите от и до летище Пловдив, припомнят от ДП РВД.

Основната дейност на Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ и ръководителите на полети е осигуряване на безопасно обслужване на въздушното движение спрямо предварително разписан и утвърден летателен план от съответния оператор. Решение за промяна на полета се взема единствено от командира на самолета, съгласувано с неговия оператор, се казва още в съобщението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец преотстъпи Жоржиньо в Полша
Лудогорец преотстъпи Жоржиньо в Полша
Омбудсманът поиска мерки в подкрепа на психичното здраве на децата при онлайн обучение
Омбудсманът поиска мерки в подкрепа на психичното здраве на децата при онлайн обучение