НОВИНИ

Щети за милиони след градушката, която удари близо 15 пловдивски села

bnt avatar logo
от БНТ
19:11, 29.08.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Щети за милиони след градушката, която падна снощи в близо 15 пловдивски села. Земеделски производители питат защо не са изстреляни ракети от близкия полигон за борба с градушките и искат обезщетения от държавата за унищожената реколта.

Градушка с големина на орех удари Пловдивско (СНИМКИ)

В землището на село Ръжево Конаре хиляди декари с пипер, патладжани и зелени салати са изравнени със земята.

"Ужасна градушка с големината на кайсия, която тотално смаза продукцията на всички производители", заяви земеделският производител Георги Шиков.

От години хората отглеждат зеленчуци и винаги са се чувствали защитени, защото в близост до Ръжево Конаре има три ракетни площадки за борба с градушките. Недоумяват и са гневни защо снощи не е стреляно.

Пострадали от градушката производители има в близо 15 села.

"Обхватът е голям, което за мен говори, че Агенцията за борба с градушките не си е свършила работата. Би трябвало държавата още утре да обяви по какъв начин ще ни обезщети. Да, ние сме застраховани, само че застраховката няма да покрие и 30% от разходите, които сме направили дотук", допълни Красимир Кумчев, земеделски производител от село Трилистник.

Стопани оглеждат за щети по реколтата след снощната градушка

Областният управител на Пловдив Ангел Стоев потвърди за БНТ, че в периода между 19.00 и 20.00 часа на полигона за борба с градушките в Голям Чардак е имало забрана да стрелят. Така облакът над Ръжево Конаре е останал необработен.

"Метеорологичната обстановка е била напълно ясна. Екипът е бил напълно готов, ракетите са били поставени. Но е бил получен отказ от София, вероятно от военните. Крайно време е държавата да започне да носи отговорност за действията си, а много пъти и за бездействията си. Има закон за отговорността на държавата и общините", каза още Пламен Николов, зам.-кмет на община Калояново.

Утре ще започне описване на щетите в региона.

Репортер: Мариела Хубинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Актьорът Рон Мос от "Дързост и красота" пристигна в България
Актьорът Рон Мос от "Дързост и красота" пристигна в България
В Швейцария покриха ледник, за да спрат топенето му
В Швейцария покриха ледник, за да спрат топенето му