НОВИНИ

Защо през 15-и век жителите на Кастрици са напуснали града

Мария Чернева
от Мария Чернева
12:51, 29.08.2021 (обновена)
9175
Чете се за: 03:42 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Какво се е случило с хората от средновековния град Кастрици в Евксиноград е една от загадките, които се опитват да разрешат археолозите.

Градът е един от най-добре запазените и не е бил завладяван или унищожаван. Но освен архитектурата на Кастрици, учените трудно успяват за разчетат живота там.

Днес трудно можем да си представим какво би могло да накара всички хора на един град да го напуснат. Но точно това е станало тук през 15-и век.

Кастрици, антична и средновековна крепост, с град и удобно пристанище, не е превземана, не е унищожена при набези или от природно бедствие.

Жителите ѝ в един ден тихо и организирано са я напуснали. Учените от години проучват средновековен призрачен град. Но хората са оставили много малко следи.

"Хората са си тръгнали с всичко, което им е ценно и са го отнесли със себе си. И всъщност, колкото и парадоксално да е, ние копаем големи сгради, с голяма архитектура и с много малко материал, който можем да използваме. Вземали са си не само мебелите, но и всичко по-здраво, включително и гърнетата", каза д-р Игор Лазаренко, ръководител на археологическите разкопки.

Огнище, хромелен камък за стриване на зърно, парченца от керамика е от малкото останало след тях.

Освен, че дълги години е била охранявана в пределите на царска, а след това и на правителствена резиденция, крепостта е запазена, защото повече не е обитавана. Но това засега не помага да се разбере защо крепостта е била напусната.

"Това, което имаме като материали - монети на Емир Сюлейман, което ни навежда на мисълта, че може би около размириците, след смъртта на Баязид Първи и войната между неговите синове за престола е станало нещо конкретно в този район, тъй като се знае, че има големи издевателства както над българите, така и над мюсюлманите, които са подкрепяли другите братя", допълни д-р Игор Лазаренко.

Възможно е също така и жителите на Кастрици да са били принудени да напуснат, за да заселят друго, обезлюдено пространство. Миналото има много подобни примери.

"Тъй като е известно, че след превземането на Константинопол и там, погромът, който е последвал, голяма част от гърците, които са живеели на юг около Несебър и Поморие, са били изселени от султана в Константинопол, за да има население там. Така че е възможно и това да се е случило и населението от тук да е било помолено да се премести на друго място, да речем в столицата на Константинопол", каза още д-р Игор Лазаренко.

Във всеки случай при кръстоносния поход на Владислав Варненчик през 1444 година, крепостта е описана като необитаема. И отговорът все още се губи в миналото.

Какви изчезнали видове животни са били част от менюто в Кастрици и защо са строили големи жилища? - вижте ТУК.

ВИЖТЕ ОЩЕ ЕПИЗОДИ ОТ ПОРЕДИЦАТА "НОВИНИ ОТ МИНАЛОТО" ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова: Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не можем да го изпълним
Нинова: Между 10 и 15 септември ще върнем мандата, ако не можем да го изпълним
Валежите продължават в следобедните часове
Валежите продължават в следобедните часове