НОВИНИ

Последен опит за съставяне на правителство: БСП започват разговори

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:37, 29.08.2021
Чете се за: 02:52 мин.
Политика
Слушай новината

Трети, последен опит за съставяне на правителство в рамките на 46-то Народно събрание. БСП започва разговори за съставяне кабинет с третия мандат. От левицата ще преговарят с всички политически сили, с изключение на ГЕРБ-СДС и ДПС. Първата среща е днес, в 14 часа, а час преди разговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова ще излезе с официално изявление.

Председателят на парламентарната група на „БСП за България" Корнелия Нинова даде заявка при получаването на мандата, че коалицията ще положи всички усилия, за да състави редовен кабинет. След интервюто на Слави Трифонов обаче, от ляво посочиха, че с едно интервю Трифонов изпраща държавата на нови избори, като прибавя и парламентарна криза към останалите три.

Политически реакции: Нови предсрочни парламентарни избори?

Днес в 13 часа преди срещата с Изправи се БГ! Ние идваме лидерът на БСП и мандатоносител - Корнелия Нинова ще направи изявление.

Пред Нова телевизия Христо Иванов потвърди своята позиция, че за да има правителство с третия мандат, е трябвало да има преговори преди това. Затова е бил и разговорът му със Слави Трифонов. Иванов призовал с този трети мандат да опитат да оправят грешките, които на етапа на първия мандат не можели да изчистят. Корнелия Нинова обаче отказала предварителен разговор. Това обрекло третия мандат и сега всичко, което се прави е предзиборна борба, каза Иванов.

Според Мария Капон финалът на преговорите бил даден официално в петък по БНТ. Слави Трифонов изгорил третия мандат, твърди Капон. А мандатът носел възможността да има ясни задачи, по които едно техническо правителство да мине по тях.

В специално интервю за БНТ лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепят правителство с мандата на БСП. Той заяви, че ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, е по-добре те да се проведат заедно с президентските.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, БСП трябва да върнат мандата. Днес младежките структури на партията се събират. Там ще бъде и лидерът на партията Бойко Борисов.

ДПС засега се въздържат от коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бачковския манастир отварят първия социален дом за свещеници
В Бачковския манастир отварят първия социален дом за свещеници
Роберт Левандовски премина границата от 300 гола
Роберт Левандовски премина границата от 300 гола