НОВИНИ

Политически реакции: Нови предсрочни парламентарни избори?

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:30, 28.08.2021
Чете се за: 06:57 мин.
У нас
Слушай новината

Политически реакции след интервюто на Слави Трифонов. Въпреки че няма да получат подкрепа за кабинет от "Има такъв народ", поканата на БСП за публични разговори остава. Първата среща е още утре с "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Изправи се БГ! Ние идваме!" ще решат най-късно утре сутрин дали въобще да отидат на консултациите с БСП, тъй като вече не виждат смисъл да се разговаря за съставяне на правителство, коментира Арман Бабикян пред БНР. Според мандатоносителя - БСП, с едно интервю Трифонов изпраща държавата на нови избори, като прибавя и парламентарна криза към останалите три. Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, БСП трябва да върнат мандата. Срещите и разговорите на Слави Трифонов в кабинета му, за които той разказа пред Бойко Василев - са най-обсъжданите днес от политиците.

След интервюто на Слави Трифонов: Какъв е коментарът на Кирил Петков и Стефан Янев

Колективният орган на БСП ще реши как да се действа, тъй като ситуацията след интервюто на Слави Трифонов, според социалистите, се променя с часове.

Явор Божанков: С едно интервю Трифонов ни изпраща на избори

"С едно интервю Трифонов ни изпрати на избори. Прибави още една криза - парламентарна, към останалите три. И показа какви разговори не трябва да има - не трябва да има разговори в кабинети, на ухо. Както той каза: Политически лидери, журналисти, служебни министри - ако е вярно, ако не е вярно и това трябва да се заяви - са били в неговия офис. Какво са си говорили не знаем, но там е разковничето - защо няма да има кабинет. Тъй като по политики всички сме съгласни, уж всички искаме Борисов и ДПС вън от властта, но в този офис, по време на някакви разговори, нещо е станало", заяви Явор Божанков от ПГ на "БСП за България".

Остава, засега, поканата на левицата за разговори с "Изправи се БГ! Ние идваме", "Демократична България" и "Има такъв народ", но публични, открити и пред медиите.

"БСП е единствената политическа сила, която поддържа диалог с всички и подчертавам не е участвала в тези задкулисни шушу-мушу кабинетни договорки", допълни Явор Божанков.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че още днес Корнелия Нинова трябва да върне мандата за съставяне на правителство. По повод снощното интервю на Слави Трифонов по БНТ Борисов каза, че Трифонов заслужава уважение заради силата на духа.

"И разбира се, правилно е да е по националната телевизия - тя е обществена телевизия. Правят изключение за него - правят, защото днеска, по-точно до вчера всичко зависеше от него. Като е казал, че няма да участва в правителство, аз не знам госпожа Нинова - тука в Перник казват, че се радва като дете на механична играчка. Корнелия взела мандата и все едно вече е успешно. ИТН ти казаха, че няма да правят правителство с тебе, ГЕРБ ти казаха, че няма, ДБ ти казаха, че няма. Днес тя трябва да върне мандата. Тези няма да направят правителство. Тези ще направят всичко, за да може Румен Радев да управлява", добави председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

"И това, че не се разбирали е пълна лъжа. Организирано го правят, за да могат сега да му актуализират бюджета, за да може да доизхарчат и останалите пари", подчерта Борисов.

След интервюто на Трифонов станало ясно още нещо, каза Борисов:

"Че така както и мене ме обикаляха навремето, така както всички са ходили в офисите му да се молят, да коленичат, да клечат и когато им е отказал, изведнъж стана лош", коментира още Борисов.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" ще решат утре сутрин най-късно дали въобще да отидат на консултациите с БСП. Николай Хаджигенов каза, че е бил в кабинета на Слави Трифонов ноември месец, миналата година, след края на протестите.

Хаджигенов след интервюто на Слави: Сега знаете защо не свиря на виола

"Говорихме си мъжки неща по неговия начин. Това е единственото ни отиване в кабинета на Слави Трифонов - ние казахме какво трябва да се направи, как трябва да се направи, защо трябва да се направи. Бяхме изслушани и това не беше прието. Трифонов иска, ние останалите да се смирим и да седнем под него, което е точно толкова смислено, колкото обвинението за предателство, което отправиха Тошковците към нас. Тези, които бяхме на площадите, свалихме диктатор. Смятате ли, че ще се смирим до степен да имаме диктатор - друг?", заяви Николай Хаджигенов от ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Снощи във Фейсбук пост депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев отправи критики към лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Той написа: "Имаш 65 гласа, но се държиш все едно имаш 165. Не представяш управленска програма, обявените приоритети са миш-маш, накрая обаче казваш Христо Иванов е виновен".

От ДПС се въздържаха от коментар.

Трифонов: Борисов е загрижен за моето здравословно състояние, това е толкова мило

Във Фейсбук профила си Слави Трифонов написа днес, че се е разчувствал от загрижеността на Бойко Борисов за здравословното му състояние. Трифонов казва, че е добре и дори леко да настине, ще информира веднага, за да не се притесняват за него.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси измъкна точка от Ливърпул с човек по-малко
Челси измъкна точка от Ливърпул с човек по-малко
Афганистан - 4 дни преди изтеглянето на САЩ
Афганистан - 4 дни преди изтеглянето на САЩ