НОВИНИ

След интервюто на Слави Трифонов: Какъв е коментарът на Кирил Петков и Стефан Янев

bnt avatar logo
от БНТ
20:08, 28.08.2021
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Икономическият министър Кирил Петков твърди, че е имал 4 срещи с представители на "Има такъв народ", една от които и със самия Слави Трифонов.

Пред "По света и у нас" Петков коментира, че не е приел министерски пост заради различия във вижданията за бъдещите финансови политики.

Ако се стигне до извънредни избори потърпевши ще бъдат именно партиите, които в момента с разнопосочно говорене разочароват своите избиратели, смята служебният премиер Стефан Янев.

Министърът на икономиката Кирил Петков твърди, че представител на "Има такъв народ" пръв го потърсил.

"И каза: "Много харесвам вашата работа като министър, много харесвам и работата на Асен Василев като министър, много бих се радвал вие да бъдете министри и в един наш кабинет", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Предложили на Петков среща с Тошко Йорданов. Тя се състояла в офиса на финансовия министър Асен Василев.

"Ние казахме: Единственото, което нас ни интересува, е да продължим да свършваме работа, да спираме течовете, да премахваме корупцията", допълни Кирил Петков.

Третата среща вече била със Слави Трифонов, който предложил на Петков министерски пост. Служебният министър изтъкнал пред лидера на "Има такъв народ" колко важна е координацията на икономиката, финансите и образованието.

Кирил Петков пред БНТ: Слави ме покани да участвам в кабинет на ИТН

Последвала нова - четвърта среща - този път с първия кандидат-премиер на "Има такъв народ" Николай Василев. Там се появили различия във вижданията за бъдещите политики към най-бедните.

Българската банка за развитие не е била ябълката на раздора.

"Ние не вярваме, че едновременно може да се спрат всички течове и едновременно с това да се затягат коланите. Като не се разбрахме, че имаме обща визия във финансите, ние казахме: Ние ще се оттеглим. И последният разговор, който имахме с господин Трифонов беше по телефона, когато той каза: "Кириле, ако Асен Василев не иска да е финансов министър, ти би ли останал като икономически министър и аз казах: Не", подчерта още Кирил Петков.

От БСП не са отправили покана служебният кабинет да се превърне в редовен - това каза премиерът Стефан Янев.

"Парламентарно представените партии и коалиции имат достатъчно поле за действие, знаят си отговорността по отношение на хората, които са ги изпратили там, хората, които са гласували за тях. И ако не успеят и се стигне до извънредни избори, предполагам, че потърпевши ще бъдат именно партиите, които в момента с разнопосочно говорене разочароват своите избиратели", каза още служебният премиер Стефан Янев.

Опциите са отворени - така Стефан Янев отговори на въпроса дали би приел отново да бъде премиер на служебно правителство.

Автори: Милена Кирова, Давид Сукнаров и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола помете две момичета във Враца: Жители се оплакват от организирани гонки
Кола помете две момичета във Враца: Жители се оплакват от организирани гонки
Стефан Янев на проверка по границата: 90 км от оградата с Турция трябва да се обновят
Стефан Янев на проверка по границата: 90 км от оградата с Турция трябва да се обновят