НОВИНИ

Стефан Янев на проверка по границата: 90 км от оградата с Турция трябва да се обновят

bnt avatar logo
от БНТ
19:59, 28.08.2021
13750
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Заради кризата в Афганистан и очакваната бежанска вълна към България, служебният премиер Стефан Янев провери как се охранява българо-турската граница.

От гранична полиция ежедневно спирали между 100 и 200 мигранти, които се опитват нелегално да влязат у нас.

Според премиера Стефан Янев натискът е очакван, за това е създадена и нужната организация. Около 90 километра от защитното съоръжение на границата има нужда да бъде обновено, тъй като е застрашено от компрометиране.

Обстановката по границата към момента е спокойна и няма повод за притеснение, обяви премиерът Стефан Янев при посещението си в района на Малко Търново.

Янев посочи, че има очаквания за увеличаване на мигрантския натиск, но трудно може да се правят прогнози, тъй като процесът се наблюдава далеч преди последните драматични събития в Афганистан. Служебният премиер увери, че са взети достатъчно мерки за охрана на границата.

"Включително са направени и планове за нарастване на усилията за включване на допълнително хора от армията от други структури на Министерството на вътрешните работи, при необходимост. Засега такава необходимост няма, хората се справят", заяви служебният премиер Стефан Янев.

Местните хора в Малко Търново са спокойни.

"Никой в Малко Търново не се е оплакал и няма някакви впечатления от това да е виждал мигранти, да има някакво напрежение, не. Оградата на места има растителност, която е израснала за това, че не е чистена, но не е компрометирана в такава степен, че да бъде отворена", допълни кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Премиерът Стефан Янев обаче призна, че на места в оградата има дупки и се нуждае от ремонт.

"Не е драматично и всичко може да се направи в рамките на един месец. Има възможност, има предвидени средства. Това ни е целта и правим необходимите усилия да започнем в най-скоро време", каза още Стефан Янев.

По отношение на бежанските центрове премиерът увери, че разполагат с достатъчен капацитет и не се налага разкриване на нови такива. Ще се търсят средства и за ремонт на КПП-то на границата край Малко Търново, за да не се образуват опашки.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След интервюто на Слави Трифонов: Какъв е коментарът на Кирил Петков и Стефан Янев
След интервюто на Слави Трифонов: Какъв е коментарът на Кирил Петков и Стефан Янев
Демонстрация за солидарност: Шествие на афганистанската общност у нас
Демонстрация за солидарност: Шествие на афганистанската общност у нас