НОВИНИ

Валежи и гръмотевици в следобедните часове

Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
13:31, 28.08.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Времето
Слушай новината

След слънчевото утро, през втората половина на деня ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще се задържат без съществена промяна, максималните в повечето райони ще са между 26° и 31°.

През следващото денонощие облачността в по-голямата част от страната ще се задържи значителна. На места в Източна България ще има сутрешни мъгли, но през деня там ще има повече слънчеви часове и ще е почти без валежи.

По-интензивни ще са валежите след обяд и вечерта в Западна и Централна България. В районите с обявен код жълто се очакват значителни количества – до 35 литра на квадратен метър, както и силни гръмотевични бури.

До вечерта вятърът в цялата страна ще се ориентира от северозапад, ще е до умерен и с него ще прониква по-хладен въздух. Максималните температури ще са в широки граници: от 23° в северозападните, до 33° на места в югоизточните райони.

На морския бряг в сутрешните часове в отделни райони ще има мъгли, но след обяд ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб северен вятър, който през нощта срещу понеделник ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Максималните температури ще са между 27° и 30°. Температурата на морската вода е 25 - 26°. Вълнението на морето ще се усили до 3 бала.

И в планините сутринта ще има повече слънчеви часове, а около и след обяд облачността ще се увеличава, на места ще превали и прегърми, като по-интензивни ще са валежите в Стара планина.

Преди обяд вятърът ще е слаб от югозапад, по-късно ще се ориентира от северозапад и ще се усили. С него температурите ще се понижат. Максималните в курортите – от 17° на Алеко до 26° в Банско.

Валежи, на места интензивни, и гръмотевични бури ще има и на Балканите: Преди обяд в северозападните, а след обяд и в централните райони от полуострова. В крайните източни райони, както и в Гърция, ще е предимно слънчево.

Слънчево ще е също на Пиренейския полуостров, в Западна Франция и Англия. Дъждовно, на места с гръмотевици ще е времето в Централна Европа. А в Източна Германия, прибалтийските страни, Беларус и Западна Украйна валежите ще са значителни.

У нас през нощта срещу понеделник и в понеделник хладният въздух ще обхване цялата страна. По-съществени валежи ще има през нощта в отделни райони в източната половина от страната. Във вторник облачността често ще намалява до слънчево време, а дневните температури слабо ще се повишат. Ново захлаждане ще започне в сряда, а през нощта срещу четвъртък и в четвъртък ще бъде ветровито, с валежи и гръмотевици отново на много места в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България ще научи съперниците си за Световното по баскетбол във вторник
България ще научи съперниците си за Световното по баскетбол във вторник
Сребро и бронз за България в третрия ден на европейското по таекуондо за деца и кадети
Сребро и бронз за България в третрия ден на европейското по таекуондо за деца и кадети