НОВИНИ

Луизиана се готви за мощната стихия Айда

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:54, 29.08.2021 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
САЩ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Мексиканският залив в Съединените щати е в очакване на най-страшната буря от 150 години насам. Ураганът от четвърта степен Айда ще удари Луизиана до часове, а според прогнозите, силата на ветровете му ще е около 209 км/ч. Десетки хиляди местни жители са получили нареждане да се евакуират.

Времето за действие изтича. Евакуирайте се сега или потърсете убежище. Подобни предупреждения отправиха властите в няколко щата, които се очаква да бъдат засегнати от урагана Айда. Прогнозите са стихията да бъде в пъти по-мощна от урагана Катрина, който през 2005 г. остави под вода 80% от Ню Орлиънс и отне живота на 1800 души. По ирония на съдбата, този уикенд се 16-та годишнина от стихията.

"Айда се превръща в много, много опасна буря. Насочила се е към Луизиана и то точно в уикенда, в който отбелязваме годишнината от урагана Катрина. Това може само да ни накара да сме по-внимателни и да си припомним колко смъртоносни могат да бъдат тези стихии. Трябва да бъдем готови", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Мисисипи е обявено извънредно положение. В Ню Орлиънс се надяват, че този път ще бъдат по-подготвени. Макар след Катрина да са взети мерки срещу подобни бедствия, очакванията са градът отново да остане под вода.

"Това е опасна буря, която ще застраши живота на мнозина. Моля ви, вземете всички необходими мерки, за да бъдете в безопасност", каза кметът на Батън Руж Шарън Уестън.

Айда вече премина през части от Куба, където изкорени дървета и отнесе покриви. В Ямайка донесе проливни дъждове. С придвижването си на север, обаче, стихията се засили и се очаква да удари Съединените щати с много по-голяма мощ и да нанесе много по-сериозни щети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново хиляди излязоха на протест срещу COVID мерките в Европа
Отново хиляди излязоха на протест срещу COVID мерките в Европа
В Мексико отбелязаха 500 г. от падането на Теночтитлан - столицата на ацтеките (Снимки)
В Мексико отбелязаха 500 г. от падането на Теночтитлан - столицата на ацтеките (Снимки)