НОВИНИ

БСП на срещата с ИБГНИ: Правим тази среща като последен опит за формиране на правителство

Милена Кирова
от Милена Кирова
14:14, 29.08.2021
Чете се за: 05:07 мин.
Политика
Слушай новината

Правим тази среща като последен опит да търсим съгласие за формиране на мнозинство за промяна в 46-ото Народно събрание, мнозинство, което да посрещне идващите кризи в България. Това заяви Корнелия Нинова на срещата с представители на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

"Разбираме отговорността си, но си даваме сметка, че сме трета политическа сила. Мисля, че най-важни са политиките на бъдещо правителство. Нашата оценка за тази първоначална платформа е положителна. Загрижени сме и сме длъжни да направим последен опит за редовно правителство. Отчитаме грешките, които бяха допуснати при преговорите за първия мандат, когато бяха поставени условия и имена. Искаме да чуем дали имате идеи за персонален състав. Ако няма да постигнем редовен кабинет, искаме да поставим въпроса за актуализацията на бюджета. Виждате, че вече започват атаките бързо да се върне мандатът. Правим предложение да обсъдим възможността за съкращаване на сроковете за актуализация на бюджета. Започнахме организация на срещи с граждански обединения и синдикати. Започваме още утре. Темите за разговорите са същите. Искаме освен диалог с партиите на промяната, но и с гражданите", каза Нинова.

Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" заяви, че са положили всички усилия да се излъчи правителство, което да реализира реформите.

"Зад такова правителство трябва да застанат формациите на промяната, защото такова е очакването на хората. Хората поискаха оставка на Борисов и Гешев - да бъдат извършени стъпките до това - това е очакването на хората. След изявлението на Трифонов е ясно - мнозинство не може да има. За нас правителство на всяка цена не може да има. Ние няма да го подкрепим. Ако виждате формула без ГЕРБ и ДПС ще подкрепим правителство. Но ако разчитате на тях, няма как да го подкрепим. Правителство на всяка цена беше "Борисов 3". Ние сме готови да участваме в сформирането на мнозинство, което да извърши промени. За нас има три кръга задачи: актуализацията на бюджета, бихме подкрепили да се съкрати срокът между първо и второ четене. Най-доброто решение е да се постигне консенсус. Вторият кръг от теми са исканията за реформа в правосъдната система. Специализираните съдилища все още има време да бъдат закрити. И законодателните решения по отношение на домакинствата относно скока на водата, тока, парното", каза Манолова.

Николай Хаджигенов каза, че този разговор ще бъде за политики, защото е невъзможно да се състави правителство.

"Този разговор няма как да бъде за съставяне на правителство. Искам да адмирирам смелостта ни да задържите мандата. Има неща, за които не бива да се бърза. Трябва да започнем поне правосъдната реформа", каза Хаджигенов.

Корнелия Нинова подчерта, че не водят разговори с ГЕРБ И ДПС. "Много преди да се срещнем, ние 4 години се борим с този модел", каза лидерът на БСП.

"Това не е упрек. Математика е. Без ИТН правителство не е възможно. С вас ще работим и за бюджета", каза Хаджигенов.

Нинова каза, че БСП и ИБГНИ имат съвпадение по политиките: съдебна реформа, социални и икономически мерки.

"Има твърде амбициозни задачи за две седмици - плана за възстановяване и устойчивост. Готови сме да опитаме, но нека да бъдем реалисти. За нас абсолютен приоритет е актуализацията на бюджета. Всяко от нашите групи да тръгне в сферата на популизма е опасно. Ние нямаме нужда от това. Затова се радвам, че имаме разбиране. Вие сте готови за мнозинство на промяната и подкрепата на кабинет, ако "Има такъв народ" променят позицията си и да работим заедно по актуализацията на бюджета", каза лидерът на БСП.

"Очакваме, че следващо управление е възможно с трите формации", заяви Манолова.

Нинова каза, че БСП са готови с предложения за актуализацията на бюджета. "Най-късно в сряда ще имаме окончателен отговор от ИТН. Ще задържим мандата, докато не решим проблемите на хората", заяви тя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кузманов поздрави световната шампионка по планинско колоездене Изабела Янкова
Министър Кузманов поздрави световната шампионка по планинско колоездене Изабела Янкова
Борисов: Несериозно е Нинова да държи мандата до 15 септември
Борисов: Несериозно е Нинова да държи мандата до 15 септември