НОВИНИ

Радев: Всеки вход на България трябва да изглежда като ГКПП "Рудозем - Ксанти"

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:09, 29.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Слушай новината

Всеки вход на България трябва да изглежда като ГКПП "Рудозем - Ксанти", заяви президентът Румен Радев на среща с общественици и интелектуалци в Регионалния исторически музей в Смолян днес.

Държавният глава заяви, че е в активен диалог с премиера и с президента на Гърция и ще направи всичко възможно и гръцката страна да изпълни своите ангажименти. И поне от тази точка да бъде отпушен обмена на хора и стоки.

Президентът обяви категорично, че посвещава изцяло третия ден от посещението си в Смолянска област на проблемите на областта. Каза, че към такива региони трябва да има специално внимание. Категоричен беше, че регионът трябва да има не само транспортна, но и дигитална свързаност, а защо не и въздушен транспорт.

"След 20 години, аз съм убеден, технологиите ще ни позволяват съвсем друг транспорт, не че идвам от тази област, но повярвайте ми, тука ще има въздушен транспорт, лесен и удобен, и ние трябва да гледаме напред. Защото най-ценният фактор оттук нататък това ще бъде времето. Не е без значение когато привличаме и искаме да привлечем чужди инвеститори тук и то сериозни, факторът време. За да пътуваш поне три часа да речем от Пловдив до Рудозем, това е голяма загуба на ресурс, на най-ценния ресурс - на време, така че трябва да мислим по-смело и трябва от сега да създаваме такива предпоставки, така че ако този край се насити с комуникационни връзки от най-различен тип, аз виждам тук наистина бурно развитие. Защото имате пък това, което другите го нямат - тази легендарна планина, този невероятен въздух, води, свежест, зеленина и космическа песен", каза президентът Радев.

Той коментира и Закона за концесиите, които според него са се превърнали в мръсна дума.

"Това е проблемът, че по такъв начин сключени договори ни доведоха дотам, че да имаме едни от най-ниските концесионни такси, да се изнасят наши подземни богатства наистина на безценица навън и още по-лошо, знаете, че има следващ елемент на преработка, да се изнася руда от България, без необходимите контролни механизми, така че концесионерът да заплати тези скъпи елементи, които напускат България и се обработват в други държави. Това е стратегически проблем за България, на който ние трябва да намерим решение, и законодателно и организационно. И наистина аз мисля, че едно редовно правителство, един устойчив парламент, дай боже да имаме по-скоро такива, задължително трябва да се заемат с този проблем", каза още Румен Радев.

Репортер: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийската шампионка Стойка Кръстева сподели преживените емоции от Белград
Олимпийската шампионка Стойка Кръстева сподели преживените емоции от Белград
Порой спаси рекордите за скоростно изкачване на Черни връх
Порой спаси рекордите за скоростно изкачване на Черни връх