Рядко явление: Плажът в Шабла се покри с пяна

от БНТ
17:40, 18.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Преди два дни млад мъж става свидетел на необичайно явление на плажа в Шабла и запечатва това в кадри, които светкавично добиха широка популярност в социалните мрежи. На тях се вижда как цялата плажна ивица буквално е застлана с пухкава искряща пяна.

Йоан Арнаудов работи тук като спасител за втора година, виждал е различни морски пейзажи, но изненада като тази не е очаквал.

"Когато пристигнах сутринта, цялото море беше излязло много навън, вълните бяха много големи и пяната беше буквално навсякъде! Когато се разхождаш, можеше да ти стигне до коленете. Всичко беше приказно и реших просто да направя кадри и да ги споделя във Фейсбук мрежата, за да може повече хора да видят това, за мене уникално нещо - много пяна, която беше чисто бяла и много красива", разказа спасителят.

Младежът споделя, че по-възрастни местни жители са му разказали, че и досега се е случвало морето да се разпени, но не и по такъв начин.

"Разпитах, казаха, че това не е чак толкова необичайно явление, но те също бяха впечатлени просто от мащабите. Но се е случвало и преди в годините. Знам, че е някаква реакция между силното вълнение, вълните, вятъра", допълни Йоан.

Екологът на община Шабла Галя Камберова потвърждава факта, че явление с подобни мащаби е изключителна рядкост и тя самата също не го е наблюдавала на живо, въпреки, че е родена, живее и работи тук.

"Явлението не е опасно, тъй като става въпрос за смес предимно от протеини, които са жива и мъртва морска материя фитопланктон, водорасли и в малко количество гъби. Те съдържат едни вещества, повърхностно активни, които се съдържат и в сапуна, и при този силен вятър и голямо вълнение, се получава това разпенване", обясни Камберова.

Днес също имаше вълнение, което образува пяна, но на 16-и юни сутринта, вълните са достигали 2-3 бала, което е довело до ефекта на пералнята, но с напълно естествена органика. Това не е опасно за хората, категорична е Галя Камберова. Как обаче се отразява на морската фауна?

"Вероятно такава опасност би имало, ако се задържи много дълго
и се образува много голяма пяна, но така за един час, просто е
едно красиво явление, което който има щастието да наблюдава,
може да му се наслади", каза още тя.

След дъжда, който ни споходи и днес за пореден ден, оставяме плажа на Шабла прясно изпран за първите летовници тази година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Спортният журналист на БНТ Бюлент Мюмюнов за голямата си любов - футбола
Спортният журналист на БНТ Бюлент Мюмюнов за голямата си любов - футбола
Двама души загинаха след отровен теч в пречиствателна станция
Двама души загинаха след отровен теч в пречиствателна станция