НОВИНИ

Рядко явление: Плажът в Шабла се покри с пяна

bnt avatar logo
от БНТ
17:40, 18.06.2021
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Преди два дни млад мъж става свидетел на необичайно явление на плажа в Шабла и запечатва това в кадри, които светкавично добиха широка популярност в социалните мрежи. На тях се вижда как цялата плажна ивица буквално е застлана с пухкава искряща пяна.

Йоан Арнаудов работи тук като спасител за втора година, виждал е различни морски пейзажи, но изненада като тази не е очаквал.

"Когато пристигнах сутринта, цялото море беше излязло много навън, вълните бяха много големи и пяната беше буквално навсякъде! Когато се разхождаш, можеше да ти стигне до коленете. Всичко беше приказно и реших просто да направя кадри и да ги споделя във Фейсбук мрежата, за да може повече хора да видят това, за мене уникално нещо - много пяна, която беше чисто бяла и много красива", разказа спасителят.

Младежът споделя, че по-възрастни местни жители са му разказали, че и досега се е случвало морето да се разпени, но не и по такъв начин.

"Разпитах, казаха, че това не е чак толкова необичайно явление, но те също бяха впечатлени просто от мащабите. Но се е случвало и преди в годините. Знам, че е някаква реакция между силното вълнение, вълните, вятъра", допълни Йоан.

Екологът на община Шабла Галя Камберова потвърждава факта, че явление с подобни мащаби е изключителна рядкост и тя самата също не го е наблюдавала на живо, въпреки, че е родена, живее и работи тук.

"Явлението не е опасно, тъй като става въпрос за смес предимно от протеини, които са жива и мъртва морска материя фитопланктон, водорасли и в малко количество гъби. Те съдържат едни вещества, повърхностно активни, които се съдържат и в сапуна, и при този силен вятър и голямо вълнение, се получава това разпенване", обясни Камберова.

Днес също имаше вълнение, което образува пяна, но на 16-и юни сутринта, вълните са достигали 2-3 бала, което е довело до ефекта на пералнята, но с напълно естествена органика. Това не е опасно за хората, категорична е Галя Камберова. Как обаче се отразява на морската фауна?

"Вероятно такава опасност би имало, ако се задържи много дълго
и се образува много голяма пяна, но така за един час, просто е
едно красиво явление, което който има щастието да наблюдава,
може да му се наслади", каза още тя.

След дъжда, който ни споходи и днес за пореден ден, оставяме плажа на Шабла прясно изпран за първите летовници тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортният журналист на БНТ Бюлент Мюмюнов за голямата си любов - футбола
Спортният журналист на БНТ Бюлент Мюмюнов за голямата си любов - футбола
Двама души загинаха след отровен теч в пречиствателна станция
Двама души загинаха след отровен теч в пречиствателна станция