НОВИНИ

С финален спринт Мадс Педерсен спечели шестия етап от колоездачната обиколка на Италия

финален спринт мадс педерсен спечели шестия етап колоездачната обиколка италия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:46, 11.05.2023
Чете се за: 02:50 мин.
Спорт
Слушай новината

С масов финален спринт датчанинът Мадс Педерсен от отбора на Трек-Сегафредо спечели шестия етап от колоездачната обиколка на Италия - 162 километра с начало и старт в Неапол.

Педерсен показа най-здрави крака в последните 250 метра, когато основната група застигна участвалите в откъсване Алесандро де Марки и Саймън Кларк, които изнесоха голямата тежест в днешния ден.

Датчанинът пресече финалната линия с време от 3 часа, 44 минути и 45 секунди, като изпревари със сантиметри италианеца Джонатан Милан от Бахрейн-Викториъс и германеца Паскал Акерман от тима на Обединените арабски емирства.

За разлика от вчерашния пети етап, в който имаше серия от падания заради лошото време и мокрия асфалт, в днешния ден атмосферните условия бяха отлични и позволиха на колоездачите да преминат безаварийно през дистанцията, а на зрителите да се насладят на едни от най-красивете градчета по италианското крайбрежие - Равело, Амалфи, Позитано и Соренто. Един от малкото с проблеми бе словенецът Примож Роглич, който десетина километра преди финала трябваше да смени велосипеда си заради някакъв проблем, който не бе уловен от телевизионните камери, но с помощта на съотборниците си от Йъмбо-Висма той успя да застигне основната група.

Днешните резултати не доведоха до разместване в генералното класиране и начело с розовата фланелка остава норвежецът Андреас Лекнесунд от ДСМ. Той има аванс от 28 секунди пред втория Ремко Евенепул (Белгия/Соудал-Куик Степ) и 30 секунди пред третия Орелиен Паре-Пейнтр (Франция/AG2R). Четвърти на 1 минута е португалецът Жоао Алмейда (ОАЕ), а пети на 1:12 минути е Роглич.

В класирането при спринтьорите първи продължава да бъде Джонатан Милан. Италианецът ще продължи да носи цикламения екип със 110 точки - с 11 повече от австралиеца Кейдън Гроувс (Алпецин-Декьонинк) и с 27 пред Педерсен. При катерачите лидерското синьо трико запазва французинът Тибо Пино от ФДЖ.

В петък е седмият етап от Джирото, в който колоездачите ще трябва да преодолеят 218 километра в планината от Капуа до Гран Сасо д'Италия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
110 години от края на Балканските войни: Документална изложба "Велики дни - Сломени дни"
110 години от края на Балканските войни: Документална изложба "Велики дни - Сломени дни"
24 години по-късно: Бил Клинтън отново е в София
24 години по-късно: Бил Клинтън отново е в София