НОВИНИ

С какви политически заявки започна новата парламентарна сесия

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:00, 11.01.2024
Чете се за: 10:17 мин.
У нас
Слушай новината

С химна на България и химна на Европейския съюз беше открита третата сесия на 49-ото Народно събрание. Народни представители от "Възраждане" седнаха по време на изпълнението на химна на ЕС.

При откриването на сесията председателят на парламента Росен Желязков пожела на народните представители успешна година, спокойна и ползотворна работа.

В началото на първото за тази година пленарно заседание се регистрираха 199 депутати. По традиция се очакват изявления от парламентарните групи за приоритетите им през новия политически сезон.

След това беше приета програмата за работа на парламента за двата пленарни дни до края на седмицата. В петък от 9.00 часа е предвиден блицконтрол, в който според парламентарния правилник участват премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел. Росен Желязков обаче съобщи, че Габриел не е в страната.

Вижте с какви политически заявки започна новата сесия на парламента:

ГЕРБ-СДС

"И двете задачи - бюджет и Конституцията бяха изпълнени. Това е добра основа за стабилизация. За първи път от 3 години насам българите имат ясен хоризонт за бъдещето. Отчитаме това като постепенно връщане към нормалното. Промените в Конституцията създадоха възможност за консолидиране на политическата система. По време на няколко предизборни кампании нашето послание беше да преведем страната през предизвикателствата. Не бива да завършваме, че политическата стабилност е само основата. Трябва да се надградим с ефективни действия. Ние ще трябва да продължим с работата по ПВУ и с усилията за Шенген и еврозоната. Наш ангажимент е и да изберем членове на органи с изтекъл мандат", каза Теменужка Петкова, ГЕРБ-СДС.

"Да очертаем хоризонт, така че изоставането да бъде преодоляно. Това минава и през успешна ротация и пълен парламентарен мандат. Препотвърждавам ангажиментите, които сме поели от ГЕРБ-СДС", подчерта тя.

"Заедно ще положим усилия процесът да бъде продължен. Като политици нашата задача е да разграничаваме важното от маловажното. Бягането от коалиционно управление не е решение. Дано ротацията да нормализира и това", посочи още Петкова.

ПП-ДБ

"Пожелавам здраве и успехи за гражданите, което са ни излъчили, да променим живота им за по-добро. Искам да отбележа успехите на свършеното през 2023 г.: осигурихме финансиране на проекти из цялата страна без партийна дискриминация, стабилни финанси и бюджетен дефицит под 3%, вместо страшните прогнози на служебното правителство. Това ни дава стабилност за влизане в еврозоната през 2025 г. Това ще качи стандарта на живот. Имаме отчетност на главния прокурор. Политическа неутрална антикорупционна комисия. Успяхме да влезем в Шенген. Българите по летищата няма да се чувстват като втора категория европейци. Променихме Конституцията", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

"Промяната се случва през премахване на страха па българските граждани. Регулаторите трябва да стават прозрачни и работещи. Службите за сигурност е време да бъдат реформирани. През 2024 г. ще държим приетите закони да се приложат. Моята мечта е никой държавен служител да не третира парите на гражданите като негови. Създаването на новия ВСС може да е първата голяма промяна. Очакват ни много работа. Надявам се да вдигнем нивото в НС и да се окаже, че дори различията може да се покажат в смислен дебат. Нека не с думи, а с дела да покажем защо сме избрани", допълни Петков.

"Възраждане"

"България от няколко години се намира в извънредна ситуация. Последните няколко месеца ставаме свидетели на война срещу нашето национално самосъзнание. Деяния като вчерашните не може да не бъдат коментирани.
Вчера във Варна беше поруган поредния паметник - на граф Игнатиев. Този паметник е на 118 години и вчера беше поруган от един нещастен мерзавец, направи опит да ни лиши от национално достойнство. Вади се война срещу българската история", каза Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

"Управлението, което имаме през последните години е брутален и последователен антибългаризъм. Българският народ ще надживее всички мерзавци и еничари", подчерта Костадинов.

ДПС

"Изминалата година дойде и си отиде с войни и кризи. Политическата криза ни подсказа, че връзката между хората и партиите е скъсана. Само ДПС констатира този факт и работи това да се промени. Изход от тази криза беше намерен със съставянето на евроатлантическо мнозинство. Ние участвахме градивно в този процес. Нашата страна може да си осигури сигурност само чрез членството си в НАТО. Затова отстояваме да продължим да бъдем последователен член на Алианса. ДПС ще работят към повишаване на доходите и подобряване на условията за правене на бизнес. Ще продължим усилията си за членството ни в Шенген и еврозоната. Вие потвърждаваме ангажимента за промени в законодателството за завършване на съдебната реформа", каза Йордан Цонев, зам.-председател на ПГ на ДПС.

"Възстанови се моделът: решенията да се вземат тук в НС. Върху нас тежи и формирането на МС. ПГ на ДПС има особена заслуга това да се случи. Ще работим за утвърждаване на евроатлантизма, пълноправно членство в Шенген и еврозоната, ефективна съдебна система. Най-доброто наистина предстои", подчерта Цонев.

БСП

"Общественото пространство е наситено с разговори единствено за ротация, кой министър ще отпадне. 6 месеца ни занимават само с разпределяне на порциите във властта. Управляващите наблегнаха на регулатори, порции във властта, овладяване на държавата. Режете историята, но не можете да нарежете паметта", заяви Корнелия Нинова.

"Ние сме 3% в Шенген и 97 не сме. Унижихте България като приехте само да е по въздух и вода. Национално предателство за България на прага на европейските избори. Искам да се обърна персонално към господин Борисов: През 2018 г. бяхме в подобна ситуация с бежанците. Сега сме под риска да приемаме бежанци от Австрия. И БСП не плаши народа. Това са документи, които сте подписали. Обявихте приемането на конституцията като голяма крачка - да, допуснахте хора с двойно гражданство да управляват България, в чии интерес? Имате един министър Тагарев, който се опитва да ни вкара във война", каза още Нинова.

"Ние ще продължим борбата с модела на задкулисието, той започна при Борисов и се обогати с ПП-ДБ и ДПС. Това е злото за България. Стабилна икономика, образование и здравеопазване са приоритет".

"Ненормалното става норма. Сглобката била норма. Това е висш пилотаж в корупцията. Не приемайте свестните у нас да се считат за луди. 2024 г. трябва да е годината на разглобяване на сглобката", допълни още Корнелия Нинова.

ИТН

"6 месеца управлява настоящото правителство на ПП-ДБ с любезното съдействие на ГЕРБ и ДПС. По-унизително и вредно правителство не е имало в историята на България. Имат 4 заявки за цели, които крият срамотиите им. Българя не е част от Шенген. Този жалък кабинет доказа своята вредност, като се съгласи Австрия да ни върне бежанци", заяви Тошко Йорданов.

"Годишната ни инфлация е 5,4 при средна инфлация за еврозоната - 2,4. Нивата на инфлацията у нас са три пъти повече от допустимите за влизане в еврозоната. Промените в конституцията бяха унищожени от критики от експертите. Промените бяха направени от жажда за власт".

"Най-голямото дъно са ПП. С тяхната поява започна насъскване на едни българи срещу други българи. Вие обвинявате инакомислещите, че са предатели и путинисти. ПП сте тръгнали към политическото бунище. И като паднете от властта, бъдете сигурни, че не просто ще бъдете изгонени. Дано сте намерили остров, на който никой няма да ви намери", допълни Йорданов.

Независимият депутат Радостин Василев предложи Народното събрание да направи проект за решение и да покани на изслушване Борислав Сарафов.

"Прекратени са досъдебни производства само на хора свързани със сглобката", каза единственият независим депутат Радостин Василев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини
Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини
Почина братът на патриарха - диригентът доц. Димитър Димитров
Почина братът на патриарха - диригентът доц. Димитър Димитров