НОВИНИ

С минута мълчание Народното събрание почете паметта на патриарх Неофит

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:03, 14.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Народното събрание започна днешното си заседание с минута мълчание в памет на патриарх Неофит. Кончината на главата на Българската православна църква и софийски митрополит Неофит потопи в скръб православните българи.

"Вчера загубихме духовния баща на българския народ, който ръководи Българската православна църква мъдро, достойно и с грижа за всички вярващи, радетел за единство, мир и благополучие. Призовавам ви да почетем с минута мълчание Негово светейшество и да се помолим за упокой на душата му", заяви в началото на заседанието председателят на Народното събрание Росен Желязков.

Представители на различните парламентарни групи изказаха съболезнования за кончината на патриарх Неофит.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ: "Приемам го като тежка загуба за България, за православието, за църквата. Бог да го прости! Познавах го лично още като владика. Никога няма да забравя Басарбовския манастир, църквата в Русе, която комунистите бяха взривили, направихме я наново. Свят човек, достоен."

Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане": "Това е голяма загуба за българския народ и за БПЦ, защото си отиде един от стълбовете на православната ни вяра и то в знакова за България година. Тази година се отбелязват 1160 г. от покръстването на България."

Ирена Анастасова, "БСП за България": "Ние от БСП оценяваме високо дейността на патриарх Неофит, започвайки още от времето на разкола в църквата, неговите усилия за обединяване на БПЦ и в нашите спомени той ще остане като един разумен, благ и високо ерудиран, високо образован духовник."

Андрей Чорбанов, ИТН: "Патриархът беше една обединителна фигура и той беше начело на църквата в един труден период както за държавата, така и за БПЦ. Надявам се, че след неговата кончина църквата да намери един достоен заместник, който ще продължи делото му."

Патриарх Неофит ни напусна на 78-годишна възраст след дълго боледуване. Новината беше съобщена от митрополит Антоний, а в 23.30 часа от Светия синод официално потвърдиха тъжната вест.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Диего Симеоне се преклони пред феновете на Атлетико Мадрид
Диего Симеоне се преклони пред феновете на Атлетико Мадрид
Индзаги: Класирането ни бе в ръцете, разочаровани сме
Индзаги: Класирането ни бе в ръцете, разочаровани сме