НОВИНИ

С тържествени шествия в цялата страна отбелязахме 24 май (СНИМКИ И ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ
09:15, 24.05.2023
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

С тържествени шествия в цялата страна отбелязахме 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Хиляди изпълниха улиците на празника, който почита делото на Светите братя Кирил и Методий.

С шествия в цялата страна отбелязваме Денят на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност

БНТ показа на живо най-интересната част от честванията в София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Велико Търново и Благоевград в специалното празнично предаване "На 24 май с БНТ: В началото бе словото".

БНТ със специална празнична програма по случай 24 май

В София празничното шествие потегли от президентството, а кулминацията на тържествата, по традиция, беше пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Тържественото слово за празника произнесе писателят Георги Бърдаров.

Как преминаха честванията в София вижте във включването на Тереза Кънчева.

В официалната церемония участваха и много политици и общественици, сред които президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, премиерът Гълъб Донев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

В официалните си слова Радев и Фандъкова използваха случая, за поздравят в словата си писателя Георги Господинов, който снощи се превърна в първия български автор, спечелил наградата "Букър" за романа "Времеубежище".

"От България тръгват значими културни процеси в Европа - българската азбука, славянската книжовност, богослужебна традиция и богомилството са вградени в културния код на континента. Затова ние, българите, сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Ние трябва да се гордеем с това!", каза в словото си Радев.

Румен Радев: Българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос

"24 май е празник на душата на България! Тържеството на знанието! Българският Великден на съзиданието! Славната победа на нашата заедност в езика и историята. Кирилицата е молитвата и мечът за нашето бъдеще и независимост! С нашите „Аз, Буки, Веди, Глаголи“ се изписва началото на дългия и нескончаем път на любомъдрието и свободата!", каза кметът на София.

Подробности за честванията в другите големи градове на страната вижте във видеото:

В Пловдив - градът, който поставя началото на честванията, посветени на светите братя Кирил и Методий през 1851 година и днес всички училища излязоха на празнично шествие. На едно от знаковите места, над 200 изпълнители от пловдивските хорове изпяха заедно „Върви народе възродени".

Снимки: БТА и БГНЕС

За първи път крайната точка на празничното шествие не беше площадът пред общината, а цар-Симеоновата градина, където тържествено беше открит паметникът на един от най- големите български дарители - Димитър Кудоглу.

С парад на училищата и богата музикална програма Благоевград отбелязва 24 май и празника на града.

За празника, в градската градина отвори врати библиотека на открито, от която всеки жител и гост на Благоевград днес ще може да вземе книга, а в телевизионния център на БНТ в Благоевград е ден на отворени врати. Екипът ни през целия ден посреща гости, които искат да видят как изглежда телевизията отвътре.

В Русе начело на шествието поставиха картина на Светите братя Кирил и Методий, нарисувана специално за празника и за града през 19-и век от Николай Павлович. Инициативата е на известната русенска историчка и изследователка Веселина Антонова и учителката Милена Рупчева.

125 блока се включиха в празничното шествие във Варна. Сред тях бяха и колегите ни от РТВЦ Варна, които тази година са носители на награда "Варна", за филма "По стъпките на основателите.

Заветът на братя Шкорпил". Шествието започна с благодарствен молебен в катедралния храм "Свето Успение Богородично", фолклорно изпълнение на над 600 деца , след което в небето полетяха бели гълъби и балони с буквите от българската азбука. Над 150 украински деца се включиха в шествието.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бостън надви Маями и намали изоставането си във финалния плейоф в Източната конференция на НБА
Бостън надви Маями и намали изоставането си във финалния плейоф в Източната конференция на НБА
Ограничения в движението в центъра на София заради тържествата за 24 май
Ограничения в движението в центъра на София заради тържествата за 24 май