НОВИНИ

Събитията на 2022: Войната по пътищата

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
16:10, 31.12.2022
Чете се за: 04:07 мин.
Общество
Слушай новината

Ужасяваща катастрофа отне живота на две млади момичета. Трагичният инцидент стана на кръстовището между бул. "Черни връх" и "Арсеналски" в центъра на София.

"Беше като взрив, колата се пръсна, раздели се на две", разказа Ивайло Спасов - очевидец.

Шофьорът - 36-годишният Георги Семерджиев, е криминално проявен с отнета книжка и над 50 пътни нарушения.

"В кръвта на обвиняемия е установен амфетамин и метамфетамин", заяви Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

"Той се е движил с недопустима скорост от порядъка на 166 километра в час", каза Сабина Христова, прокурор в Софийска градска прокуратура.

Имало е "полицейски чадър" над Семерджиев. Впечатляващ е броят на полицаите, които са му съдействали през годините - 40.

"Има данни, че приблизително 40 полицейски служители по един или по друг начин са нарушили задълженията си или не са ги изпълнили достатъчно съвестно. Трима ръководни служители са позволили да бъде административно наказано лицето Семерджиев при положение, че е имало достатъчно данни за извършено от него престъпление", съобщи Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи.

Повдигнати са му общо пет обвинения, сред които за причиняване на катастрофа с две жертви, фалшива шофьорска книжка, управление на автомобил след употреба на наркотици.

"Какво бих му казала? Не знам. Може би бих му казала, че е масов убиец. Като камикадзе е. Да!", казва майката на едно от убитите момичета.

Тежка катастрофа с жертва и ранени в София. Спортен автомобил, управляван от шофьор с множество глоби за превишена скорост, отнесе друга кола на Околовръстното шосе в София.

"Прехвърча покрай нас точно като изтребител. При което след още две-три секунди се чува един страшен звук под формата буквално на взрив", разказа Михаил Главчев, очевидец.

"Първо се вайкаше - леле, ударих хората, но след това взе телефона, обади се на някой познат и го чух - ударих една кола - "Панамера"-та е на кайма", каза Биляна Борисова - очевидец.

"Не е имало опит да се задейства очевидно спирачната уредба на автомобила", заяви Десислава Петрова - говорител на Софийска градска прокуратура.

"Има участвали длъжностни лица. Ние се надяваме прокуратурата със същата безкомпромисност, бързина и обективност да разкрие дали участието им не е допринесло за настъпването на този трагичен инцидент", каза Ива Борисова, адвокат.

"Този полицейски автомобил най-вероятно е спирал дори по маршрута, този полицейски автомобил е станал свидетел, возещите се в него полицаи и на самата катастрофа, но вместо да изпълнят полицейските си задължения са направили друго", съобщи Иван Демерджиев - служебен министър на вътрешните работи.

Снимки: Архив/БНТ и БГНЕС

"В качеството си на свидетел е заявил, че изказал благодарност, намерил е път към сърцето им като им е дал 200 лв. и те са го придружили", заяви Илиана Кирилова - административен ръководител на СГП.

През 2022 г. са станали 6593 катастрофи, а 525 души са загинали по пътищата на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маркъс Рашфорд осигури минимален успех на Манчестър Юнайтед над Уувърхемптън
Маркъс Рашфорд осигури минимален успех на Манчестър Юнайтед над Уувърхемптън
Диско легендата Прешъс Уилсън ще изненада жителите и гостите на Бургас в новогодишната нощ
Диско легендата Прешъс Уилсън ще изненада жителите и гостите на Бургас в новогодишната нощ