НОВИНИ

Събитията на 2023: Какво се случи през октомври (Видео)

bnt avatar logo
от БНТ
00:28, 31.12.2023
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Октомври настъпи с нова война. В утрото на 7 октомври светът беше разтърсен от зверското нахлуване на Хамас в Израел. Атаката над цивилни включваше безразборна стрелба в кибуците в южните части на страната, изгаряне, обезобразяване и сексуални издевателства. Стотици бяха убити, над 200 - отвлечени.

Само часове по-късно Израел отвърна на удара с обстрели и пълна блокада на Ивицата Газа - без вода и електричество и без изход от границите на автономната територия. България беше сред първите държави, които организираха евакуацията на гражданите си от Израел.

Седмици по-късно успешно бяха евакуирани и българи от Ивицата Газа заедно с членове на техните семейства.

Израелската армия започна сухопътна операция в Газа, на територията на автономната област възникна огромна хуманитарна криза, а много от семействата на отвлечените от Израел все още очакват своите близки. Така, освен към войната в Украйна, вниманието на международната общност вече е приковано и към втори активен въоръжен конфликт - между Израел и Хамас.

У нас октомври беше белязан с предизборни страсти в разгара на кампанията за местния вот, както и с безпрецедентен скандал, който доведе до отмяна на гласуването с машини непосредствено преди изборния ден на първия тур. За втория тур на вота гласуването с машини беше възстановено след решение на съда.

Какво още се случи у нас и по света вижте във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Събитията на 2023: Какво се случи през ноември (Видео)
Събитията на 2023: Какво се случи през ноември (Видео)
Събитията на 2023: Какво се случи през септември (Видео)
Събитията на 2023: Какво се случи през септември (Видео)