НОВИНИ

България е първата държава, която организира мисия за извеждане на хора от Израел

Мария Габриел: В готовност сме да организираме още един полет за евакуиране на наши сънародници

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:03, 08.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България е първата държава, която организира мисия за извеждане на хора от Израел след началото на вчерашния конфликт. Това съобщи транспортния министър Георги Гвоздейков, който беше на борда на правителствения "Еърбъс", изпратен с решение на кабинета да евакуира блокираните български граждани в Израел.

Евакуирани са 92-ма българи и един хърватин. Сред пасажерите са 56 българи, които прекараха нощта на летище Бен Гурион, след като нискотарифна авиокомпания отмени полета си заради нападението на "Хамас". Другите пътници са също български туристи, поискали да бъдат евакуирани от Израел.

На правителствения ВИП всички те бяха посрещнати от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, от председателя на Народното събрание Росен Желязков, както и заместник-председателите на парламента Никола Минчев и Филиз Хюсменова.

От МВнР съобщиха по-рано , че Габриел е разтоваряла с израелския си колега и с посланика ни в Израел, за да бъде подсигурено безопасното придвижване на сънародниците ни до летището.

Първият пътнически самолет с българи от Тел Авив кацна на Летище София

"Живея в Израел от 15 години и такова нещо не съм виждала. Беше страшно", сподели Дария Димитрова, която е една от евакуираните българи от Израел.

"Има още българи, които не успяха да се евакуират, надявам се правителството да изпрати поне още един самолет", допълни Дария Димитрова.

Вицепремиерът Мария Габриел поздрави с "Добре дошли" сънародниците ни. Тя съобщи, че е свикан кризисен щаб след началото на конфликта в Израел.

"Имаме организационна готовност да изпратим още един полет до Израел", каза Мария Габриел.

"Трябва да сме солидарни с народа на Израел. В същото време България трябва да е подготвена за такива ситуации и най-важното е, че българите трябва да знаят, че държавата ще се грижи за тях, независимо къде се намират те", заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

"Трябва да се отбележи адекватната навременна реакция на бъгларските власти. За което те заслужават поздравления. Видя се у хората които пристигат едно успокоение, че са избегнали ужаса и са вече на сигурна, на родна земя, което е чудесно, че ние свършихме тази добра работа", отбеляза Никола Минчев- зам.-председател на Народното събрание.

"Българските институции изпълняват в моментна най-важната си функция. А това е да опазят здравето и живота на сънародниците си, където и да са те. И тази добра координация, която се създаде между различните институции показа, че могат да работят заедно", каза Филиз Хюсменова - зам.-председател на Народното събрание.

По-рано днес пътнически самолет на "България Ер" прибра друга група от българи, които са се озовали в Тел Авив в първите часове на конфликта между "Хамас" и Израел.

Първият пътнически самолет с българи от Тел Авив кацна на Летище София

Близо 1000 души са жертви на започналия вчера конфликт между Израел и "Хамас", след като палестинската терористична групировка предприе неочаквано нападение над Израел. Тел Авив обяви "състояние на война" и започна да нанася удари по обекти на "Хамас" в ивицата Газа. Съобщава се за хиляди ранени от двете страни на границата.

Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христина Пенева спечели осем точки за олимпийската ранглиста от Световната купа по скокове на батут
Христина Пенева спечели осем точки за олимпийската ранглиста от Световната купа по скокове на батут
Прибра се и втората група евакуирани българи от Израел
Прибра се и втората група евакуирани българи от Израел