НОВИНИ

Весела Лечева пред БНТ: Смятам, че моето присъствие в МОК ще бъде положително

весела лечева бнт смятам моето присъствие мок положително
bnt avatar logo
от БНТ
14:09, 08.10.2023
Чете се за: 04:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Весела Лечева беше специален гост в студиото на предаването "Арена спорт", след като преди по-малко от две седмици беше избрана в комисията по "Обществените въпроси и корпоративните комуникации" към Международния олимпийски комитет (МОК).

Пред БНТ бившата активна състезателка по спортна стрелба сподели, че за страната ни и самата нея това е огромно предизвикателство, но тя има какво да даде с оглед на своя дългогодишен опит в спорта.

"Тази комисия има огромен авторитет. Всички 31 членове в нея са хора с дълги спортни биографии като Кристи Ковънтри и Навал ел Мутавакел. За България е огромно предизвикателство да има член в комисията и аз го приемам с огромна признателност и отговорност. Имам какво да дам с моя дълъг 40-годишен опит. Дълги години нямахме представителство в една от най-влиятелните организации като МОК и смятам, че моето присъствие там ще бъде положително, защото за мен олимпизмът е философия, която трябва да предадем на всеки един гражданин", започна Лечева.

"Убеден съм, че всяко дете трябва да има достъп до спорта и до олимпийското движение. МОК е мястото, което трябва да дава нов подход, нови възможности за това децата да имат достъп до спорт. Олимпийското движение дава много шансове на младото поколение", продължи тя.

Лечева се върна и към своя престой като служебен министър на младежта и спорта, очертавайки своите най-големи постижения, докато заемаше поста, сред които е и издаването на разрешително за реконструкцията на стадион "Българска армия".

"Не мога да бъда напълно доволна от нещата, които осъществих, тъй като периодът ми като служебен министър беше твърде кратък. Служебното правителство е много ограничено като срок и възможности, но аз смятам, че направихме доста добри неща. Ето например дадохме възможност на ЦСКА - един от най-успешните клубове - да изгради модерно съоръжение и се радвам, че това вече е на финалната права. Доказахме, че държава и частен изпълнител могат да работят добре съвместно. Завършихме и една дългогодишна сага в спортната зала в Бургас. Най-много обаче се гордея с програмата за треньори, която ще насърчи родните специалисти да останат в България", коментира бившият спортен министър.

"Виждам как от много време феновете искат да бъдат съпричастни на футболната игра от едно ново модерно съоръжение. Надявам се нашите положени усилия да бъдат увенчани с успех. Радвам се за ЦСКА и дано това даде възможност на други съвместни партньорства между държавните институции и частните инвеститори", каза още Лечева.

Накрая двукратната ни медалистка от олимпийски игри сподели и очакванията си за българското представяне на Игрите в Париж 2024.

"Това е труден въпрос, защото забелязах, че работим непрофесионално в процеса на подготовка на националните ни отбори. За съжаление, най-добрите ни треньори работят в чужбина, които познават модела на подготовка и като че ли този дефицит трудно може да бъде наваксан. Струва ми се, че присъствието ни в Париж ще бъде доста ограничено. Спомням си времената, в които имахме пълни квоти във всички дисциплини, но тези години отминаха. Надявам се оттук нататък да работим така, че да имаме нашето присъствие. Участието на олимпийски игри и спечелването на медали оттам е това, което мотивира нашите деца", завърши Весела Лечева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар горя във вилна зона край Варна, след като мъж запалил листа и клони в двора си
Пожар горя във вилна зона край Варна, след като мъж запалил листа и клони в двора си
Двама шофьори загинаха при челна катастрофа в Шуменско
Двама шофьори загинаха при челна катастрофа в Шуменско