НОВИНИ

Пет са рисковите язовири в област Варна, няма пари за укрепването им

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 08.10.2023
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Пет язовира във Варненска област остават рискови и след проверката през юни тази година. В момента експертна комисия проверява язовирни стени и дерета.

Най-проблемен от 84-те язовира в областта е "Елешница", който е край Дългопол и е един от най-големите в района. Обилни валежи през 2014 година са разместили плочите на преливника.

"Опасен е, тъй като под язовирната стена минава пътят, който свързва Долни чифлик с Дългопол и всичките села, след което се влива в река Камчия. Опасен е за инфруструктура, земеделски земи", каза Милен Илиев, старши експерт в Областна администрация – Варна.

Хидроинженери за язовири край Царево: Негодни водоеми, дори много опасни

Вече 9 години експертите дават предписания за язовира, който се стопанисва от "Напоителни системи" за ремонт, но няма резултат.

"Сроковете за изпълнение на тези предписания са постоянни до извършване на ремонтните дейности, които се изискват за възстановяване на изправното техническо състояние на язовирните стени или съоръженията към тях", каза Даниела Янкова, представител на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор във Варна.

СПЕЦИАЛНО: Проверка на БНТ за опасни сгради и незаконни постройки, от които се изливат отпадни води в язовир "Искър"

"В случай, че се поддържа на нивото, което е в момента, и както е дадено в предписанието от наша страна, считам, че ще може да се осигури относителна безопасност".

Другите проблемни язовири са "Средно село" в община Ветрино, който е с неработещ изпускател. "Юнец" в община Долни чифлик има дупка в стената от метър и петдесет, а язовир “Вълчи дол” е със сериозни проблеми.

"Има и язовири, които са със скъсани язовирни стени, изцяло скъсани като "Тутраканци 1". Той е малък, но при обилни валежи 235 литра за квадратен метър. За 4 часа се напълни, прехвърли стената, преливникът не преведе водата и се скъса стената", обясни Милен Илиев, старши-експерт в Областна администрация – Варна

“Язовирите винаги ще бъдат потенциално опасни съоръжения. Изброените пет са определени като такива, но към момента са предприети действия и мерки, които да намалят опасността от аварии, при положение, че се изпълняват, считам, че гарантират безопасната експлоатация", допълни Даниела Янкова, Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

За безопасността на населението край язовирите се вземат специални мерки.

"Има предписание за сиренна безопасност, превантивно да се случва, която е от 2 години и сега влиза в сила. И ще трябва да се поставят сирени за ранно известяване на всички язовирни стени", каза Огнян Рачев, зам.-областен управител на Варна.

Проверяват реките и язовирите в област Габрово

През този месец във Варненска област се проверява и състоянието на деретата извън населените места. Често те са неподдържани.

"Местата, където има концентрация на тревни и дървесни култури, се получава затлачване на деретата и това неблагоприятства отвеждането на дошли води от паднали валежи", обясни инж. Кирил Димов, хидроинженер.

След проверките на язовири и дерета във Варненска област, които ще продължат до 13 октомври, в Областна администрация ще направят анализ за тяхното състояние.

Репортер: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кениец триумфира в Маратона на София 2023 с нов рекорд на трасето
Кениец триумфира в Маратона на София 2023 с нов рекорд на трасето
Борислава Христова най-резултатна за Сепси при класирането на тима за четвъртфиналите за Купата на Румъния
Борислава Христова най-резултатна за Сепси при класирането на тима за четвъртфиналите за Купата на Румъния