НОВИНИ

Проверяват реките и язовирите в област Габрово

bnt avatar logo
от БНТ
17:15, 16.06.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

За момента няма опасност за жителите на Габрово, съобщи областният управител на района Кристина Сидорова, след като вчера беше подадена невярна новина, относно преливането на язовир "Христо Смирненски". На територията на област Габрово има 51 язовира и десетки реки, а 45 са в категория "потенциално опасни".

"Има свободен обем от над 2 милиона кубически метра, което означава, че дори и да падне дъжд, язовирът няма да прелее. Има 24-часово наблюдение на язовира, в постоянна връзка сме и с директора на ВиК-Габрово", обясни Сидорова.

Тя увери, че прогнозата за времето се следи ежедневно и има готовност за действие. В момента тече ежегодна проверка на язовирите в района.

"Към момента нямаме констатации за проблеми и нарушения. Върви и проверка от постоянно действаща междуведомствена комисия, която проверява речните корита, извън урбанизираната територия на община Габрово. Има на места проблеми, които ще бъдат своевременно отстранени", каза тя.

Нивото на язовирите: Засилени проверки на стените и преливниците след пороите

Сидорова потвърди, че има сигнали за запушени канавки и апелира за щателно почистване на сечищата в района, за да може да се избегнат потенциални наводнения. Тя добави, че поддържа връзка със съответните институции и със колегите си от съседната област Велико Търново.

"В добър контакт сме с областния управител на Велико Търново. Нека хората, и от двете области, да бъдат спокойни", каза тя.

Вижте повече в прякото включване на Зорница Илиева

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Горно Хърсово втори ден хората са без път и без вода
В Горно Хърсово втори ден хората са без път и без вода
ЦСКА предлага да върне 20 декара зелени площи на парк Борисова градина
ЦСКА предлага да върне 20 декара зелени площи на парк Борисова градина