НОВИНИ

Нивото на язовирите: Засилени проверки на стените и преливниците след пороите

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:30, 16.06.2023
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Заради проливните дъждове започнаха засилени проверки на язовирите в цялата страна. Екипи на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор проверяват състоянието на язовирните стени и преливниците. Към момента язовирите разполагат с необходимите свободни обеми за поемане на водни маси и се спазват определените контролни обеми. От "Напоителни системи" също извършват постоянен контрол и наблюдение.

След проливните дъждове, наводнили част от Етрополе, експертите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор правят проверка на местния язовир, която се извършва в присъствието на собственика. Проверяващите следят за състоянието на стената, изпускателите, преливника, както и водния и въздушен откос. Съществени нарушения не са открити. В момента язовир Етрополе се изпуска контролирано. Според експертите няма никаква опасност от преливане.

"Наводненията, които станаха по данни на местни жители са от стичащите се скатни води", каза инж. Иван Попов - ДАМТН.

От началото на годината са извършени 1 400 проверки от агенцията. Издадени са над 1500 предписания , близо 800 от тях са свързани безопасността на техническата експлоатация. Данни на агенцията показват, че по-голямата част от предписанията са изпълнени. Най-честите нередности обикновено са свързани с не работещи изпускатели и запушени преливници. Санкциите варират от хиляда до 50 000 лева.

"Служителите на Държавната агенция сме безкомпромисни по отношение на техническото състояние на язовирните стени и съоръженията към тях. Не бих казал, че има занемарени язовири на територията на България", каза още инж. Иван Попов от ДАМТН.

От всички 6 800 язовира в страната в момента преливат 34 показват последните . Става въпрос основно за по-малки язовири в областите Видин, Враца, Монтана и Кърджали.

Проверяват реките и язовирите в област Габрово

"Няма никакво основание за паника сред населението. Всички язовири се контролират. Последните 10 дни сме извършили поне 50 проверки. На нито един язовир не сме констатирали проблем с язовирните стени", каза инж. Емил Димитров от ДАМТН.

Регионалният министър Андрей Цеков също увери, че язовирите се контролират непрекъснато като уточни, че те на са под контрола на ведомството му:

"Разбира се още в момента, когато започна пороя в Берковица, аз лично се обадих на Националния институт по метеорология и хидрология. През цялото време следяхме нивото на язовирите, както в Мишковец, така и язовир Огоста."

По отношение на пострадалите от наводненията пътни участъци ремонтите ще бъдат възложени в рамките на този месец.

"Както знаете, АПИ има сключени договори за текущи ремонти, особено при аварийни ситуации, така че в рамките на тези ремонти ще бъдат възложени ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа, която е засегната от наводненията", заяви Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството.

От министерството заявиха, че на кризисните щабове е осигурен необходимия човешки ресурс и техника за работа на терен.

По темата работиха: Тихомир Игнатов, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В лагера на Литва се прицелиха в победа над България
В лагера на Литва се прицелиха в победа над България
Борислав Сарафов поема функциите на главен прокурор, обеща да прочисти прокуратурата (ОБЗОР)
Борислав Сарафов поема функциите на главен прокурор, обеща да прочисти прокуратурата (ОБЗОР)