НОВИНИ

Държавата ще помогне за аварийни ремонти в засегнатите от наводненията райони

държавата помогне аварийни ремонти засегнатите наводненията райони
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:06, 16.06.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата е в готовност да помогне и за аварийни ремонти в рамките на населените места, засегнати от наводненията, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството пред журналисти в парламента.

Той посочи, че в рамките на Берковица повечето инфраструктура е общинска.

"Агенция "Пътна инфраструктура" поддържа републиканската пътна мрежа, но ние при условията на аварийна ситуация сме изразили готовност чрез държавното дружество "Автомагистрали" да помагаме и за аварийни ремонти и мерки в рамките на населените места. После си има ред по Закона за защита от бедствия, по който могат да бъдат уредени отношенията", каза Андрей Цеков и добави, че средства има.

Щети за 3 млн. лева след поройните дъждове в община Монтана

Регионалният министър каза, че АПИ има сключени договори за текущи ремонти, особено при аварийни ситуации, така че ще бъдат възложени ремонтно-възстановителни дейности по републиканската пътна мрежа, която е засегната. При нас заданието трябва да дойде след като бъдат първо обезопасени съответните райони, прави се оценка от пътните управления и ние ще го възложим. В рамките на този месец ще стане, обясни той.

Андрей Цеков посочи, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е активен участник в процеса на преодоляване на последствията от наводненията. "Целият институционален ресурс на държавата е впрегнат в това, водещи са МВР чрез Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Целият човешки ресурс на МРРБ, т.е. на областните пътни управления, на държавното дружество "Автомагистрали", както и цялата механизация е предоставена на разположение на кризисните щабове. В непрекъсната връзка сме, всеки ден се осъществяват срещи и се набелязват мерки", допълни той.

Проверка на БНТ: Съмнение за злоупотреба със средства и бездействие след пороя в Берковица

Регионалният министър заяви, че по отношение на мостовите съоръжения нямат притеснения, а язовирните стени не са в ресора на МРРБ. "През цялото време следяхме нивото на язовирите, както "Мишковец", така и язовир "Огоста". Комуникирахме незабавно към колегите от МВР, към Министерството на икономиката, към които е Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, поясни Цеков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ФИС инспектира Банско за стартовете от Световната купа през 2024 г.
ФИС инспектира Банско за стартовете от Световната купа през 2024 г.
Щети за 3 млн. лева след поройните дъждове в община Монтана
Щети за 3 млн. лева след поройните дъждове в община Монтана