НОВИНИ

Проверка на БНТ: Съмнение за злоупотреба със средства и бездействие след пороя в Берковица

Айше Сали
от Айше Сали
20:41, 14.06.2023 (обновена)
6980
Чете се за: 05:05 мин.
Общество
Слушай новината

Бедствието в Берковица повдигна отново въпроса има ли злоупотреби при почистването на речните корита, дерета и канали. За това са похарчени 314 000 лева през 2020 година. Големият въпрос е дали наистина са почистени или фирмата изпълнител е получила парите без да си свърши работата.

Проверка на нашия екип показа, че точно вчера, след наводнението, наблюдаващият прокурор е поискал удължаване на периода на разследването с още 2 месеца.

Вчера започна и още една проверка на прокуратурата - свършила ли си е местната власт работата, за да предотврати наводнението. Този път обвинението се сезира по медийни публикации.

Вижте още в прякото включване на Айше Сали.

Опитахме се да разберем дали наводнението в Берковица е природно бедствие или е можело да бъде предотвратено при адекватни действия от страна на институциите. И пред камерата, и с молба да не бъдат записвани хората в Берковица говорят за бездействие и липса на навременни мерки.

Така стихнахме и до сигнал за обществена поръчка, при която има съмнения, че са дадени пари за почистване на реките без това да е изпълнено. Оказа се, че случаят е обект на разследване от страна на прокуратурата.

Договорът за почистването на деретата, каналите и речните корита в община Берковица е сключен в началото на януари 2020 г.

Заради спешната необходимост от това е приложен принципът на прякото договаряне и е поканена конкретна фирма, която да извърши почистването.

Милован Панталеев е общински съветник в Берковица. Живее в близост до една от реките, които минават през града. Проверявайки периода на сключения договор, в него се поражда и съмнението дали почистването не е само на хартия.

"Аз минавам всеки ден в този участък и никога не е имало хора или техника, които да извършват почистването", заяви Пантелеев.

Той подава сигнал до МВР, а друг гражданин - Николай Петров, сезира прокуратурата.

"За мен будеше съмнение, защото реално в "Профила на купувача" пишеше, че поръчката е изпълнена. 330 000 лв. са изплатени на фирмата изпълнител, а реално тук гражданите и хората, които живеят в близост до реката, ми казаха, че не са виждали нито машини, нито техника", допълни Николай Петров.

И още едно твърдение за бездействие. То дойде от Васил Янев. В нощта на 12 юни придошлата вода е отнесла част от каменната ограда на неговата къща. Това се е случило въпреки предупрежденията му да бъдат взети мерки още при наводнението в началото на месеца.

"Казах на човек от общината, който не се зае сериозно с това. Казах, че това корито трябва да се почисти, че ще има проблеми и те се случиха", добави Васил Янев.

За коментар потърсихме кмета на Берковица Димитранка Каменова. Тя твърди, че въпросният договор включва почистване на села в района, но не и в самия град. Затова такова не е имало.

"Почистване на деретата и каналите имаше в с. Замфирово и с. Гаганица, така че няма как да говорим, че в град Берковица са почиствани канали, реки и дерета. Има служител на общината, който отговаряше за изпълнението на този проект. Проектът е изпълнен и изведен към Междуведомствената комисия. Да повторя - речни корита по обществената поръчка в Берковица не са почиствани, да е ясно на всички", заяви Каменова.

Проверка в приложението към договора показва, че е записано, че са чистени и речни корита. Тези в град Берковица също са сред посочените в документа.

"Ясно е записано под точка №3 - гр. Берковица, района на Балкантурист, района на р-т "Воденицата" и от "Желязков мост" до края на Промишлената зона", каза още Милован Панталеев.

По случая е образувано досъдебно производство по членове от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване и ръководене на организирана престъпна група. След приключване на разследването, започнало през 2021 г., ще се стане ясно и дали ще бъде повдигнато обвинение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTubе

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Бойнова ще се бори за бронз от европейското първенство по борба за кадетки
Виктория Бойнова ще се бори за бронз от европейското първенство по борба за кадетки
Три отбора си гарантираха място в полуфиналите на държавното първенство по баскетбол при 16-годишните
Три отбора си гарантираха място в полуфиналите на държавното първенство по баскетбол при 16-годишните