НОВИНИ

Наводнени къщи и разрушени улици след обилните валежи в София (ОБЗОР)

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
17:48, 16.06.2023 (обновена)
Чете се за: 04:35 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици сигнали от граждани са подадени на спешния телефон 112 през тази нощ в София и околностите. Равносметката е наводнени къщи, мазета, гаражи, и десетки разрушени улици. Най-сериозно остава положението в село Желява. Там река Матица излезе от коритото си и наводни няколко къщи.

Разрушени улици, изпочупени постройки, кал и пропаднал път в село Желява след проливния дъжд

"Стени липсват и на цялото място оградата я няма. Абсолютно целият двор е унищожен, цялата покъщнина. Снощи водата минава през бетонната стена, която е към 4 метра висока, но има пролука, а след нея отново бетонна стена. Ако не съществува тази пролука нямаше да е това дереджето", каза жител на селото.

"Бях на място в Желява. Видях много буйна река, която беше в две къщи. Едната беше необитаема постройка. В другата имаше една жена, която успяхме да евакуираме. Успяхме два от мостовете да изчистим, самите паднали дървета, които носеше реката, за да може да има по-голяма проходимост", каза Красимир Димитров от "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Безсънна нощ прекараха и жителите на село Яна и Бухово.

"В село Яна има също нарушение в инфраструктурата, едно цяло кръстовище беше отнесено вчера и се наложи да бъдат отпушени част от шахтите, за да може по-лесно да се оттича водата. Наводнени са много къщи. В град Бухово има малко щети по инфраструктурата и наводнени къщи", съобщи Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци".

Щетите след поройните дъждове в Бухово и кв. "Симеоново" (Снимки)

Заради интензивните валежи стотици са подадените сигнали на територията на София.

"Най-сериозна беше ситуацията в районите "Кремиковци" и "Витоша". Големи количества дъжд се стичаха от планината. В "Драгалевци" и в "Симеоново" имаше сериозни поражения", каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Улиците в кварталите "Драгалевци", "Витоша" и "Симеоново" през нощта се превърнаха в реки. Запушени шахти и паднали дървета затрудниха движението в града. Няколко коли бяха закъсали на Околовръстното шосе, като от тях са евакуирани петима души.

Фандъкова: Ситуацията след поройния дъжд в София се нормализира

Тежка беше ситуацията и в жк "Дианабад". Къщата на Тодор е на метри от канала на река Аджибарица. Разказва, че често се наводнява при обилни валежи.

"Когато не се почисти и има прекалено много вода, самите дървета преминават над решетката и следващото препятствие е тук на моста. Водата, когато стигне над нивото на моста, тръгва и търси най-прекия път, заобикаля и ни наводнява", каза той.

"Колата ми се намираше по средата на пешеходната пътека и всичко беше във вода. Електротехниката е счупена", коментира друг жител.

Хидрологичната прогноза показва, че в цялата страна са възможни локални наводнения.

"Райони, които се очаква да бъдат засегнати, включват и водосбора на река Искър. Основно в средното и долното течение, включително притоците на реката, сред които Перловска и Владайска", заяви Силвия Стоянова, Хидрологични прогнози към НИМХ.

Очаква се нивото на реките в цялата страна да започне да пада в неделя.

Вижте повече в прякото включване на Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските плувци постигнаха добри резултати на турнир в Гърция
Българските плувци постигнаха добри резултати на турнир в Гърция
Иззеха 1 тон месо и месни продукти след акция във варненско село
Иззеха 1 тон месо и месни продукти след акция във варненско село