НОВИНИ

Защо жителите на разложкото село Баня слагат прътове по стълбовете срещу щъркелови гнезда?

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 16.06.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

В разложкото село Баня, което е рекордьор по броя на щъркеловите гнезда, има хора, които не искат гнездо пред къщата си.

"Вече и щъркелите започнаха да ни пречат" - това написа Силвия Копанарова от Разлог в пост във Фейсбук по повод поставени метални пръти, които да попречат на щъркелите да гнездят. Снимките и поста взривиха социалните мрежи, а сигналът, подаден от нея, не е първи.

"Преди месец бяха ми изпратени снимки на щъркели, на които не им е позволено да свият гнезда. Хората бяха сложили пръти, не знам какви са - метални или дървени, и тогава сигнализирах в община Разлог, отдел "Екология". Беше ми обещано, че прътите ще бъдат премахнати. Действително после ми изпратиха снимки, че прътите ги няма, и се надявах щъркелите да са свили своите гнезда, но вчера получих отново снимки с прътите. Гнезда няма, щъркели няма. Явно на някой това много му пречи", коментира Копанарова.

Потърсихме собствениците на имоти, на които им пречат гнездата. Те не пожелаха да застанат пред камера, но по телефона се оправдаха, че има начин платформите на гнездата да бъдат на други стълбове, далеч от къщите.

"На железарския отгоре има на два стълба сложени триъгълници, за да не правят гнезда. При нас няма и казах на кметицата, че след като за едни може, трябва да може за всички. А на другия стълб отдолу може да им сложат поставка и да си направят щъркелите гнездо", каза Румен Топузов, жител на село Баня.

От общината обаче веднага реагират на сигнала и проблемът засега е намерил своето решение.

"Сутринта получих сигнала, обиколих на място, разговарях със собствениците. Премахнати са вече прътите, реагирахме много бързо", отбеляза Магда Първанова, кмет на село Баня.

Въпреки че доста често щъркелите замърсяват около гнездата, най-вече с храната, която носят на малките - змии, гущери и жаби, голяма част от жителите на селото са свикнали с присъствието на пернатите и дори се радват, че те са част от облика на село Баня.

"Радват се, снимат се, качват си. Аз им казвам, че емблемата на Баня са щъркеловите гнезда, защото те са над 50 броя", добави Първанова.

От община Разлог са категорични, че няма да позволят подобни своеволия и ще следят за подобни прояви. Също така допълниха, че ще продължат с изграждането на платформи за щъркелови гнезда, съвместно с електроразпределителното дружество.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха нова писта за рулиране на самолети на летище Варна
Откриха нова писта за рулиране на самолети на летище Варна
Трима души са блокирани в цех след преливането на малък язовир в Криводол
Трима души са блокирани в цех след преливането на малък язовир в Криводол