НОВИНИ

Африканска мирна мисия в Украйна

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
15:35, 16.06.2023 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Взривове отекнаха в Киев по време на посещение на африкански лидери. Държавни ръководители на 7 африкански държави пристигнаха на дипломатическа мисия в Киев опит за постигане на мир в Украйна, а утре ще се срещнат и с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург. Африканската дипломатическа инициатива започна на фона на съобщения, че Украйна си е върнала 100 квадратни километра в хода на контраофанзивата и армията е успяла да пробие първите редици на руските сили.

За първи път дипломатическа мисия за мир от африканския континент в Киев. Лидерите на 7 държави, сред тях Република Южна Африка, Сенегал, Коморските острови и Египет, пристигнаха в Киев в търсене на мир. Бяха посрещнати от ракетни атаки от Русия. Украинската противовъздушна отбрана е разрушила 6 руски ракети Кинжал, 6 крилати ракети калибър и два разузнавателни дрона.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба написа в Туитър:

"Путин "вдига самочувствието си" с най-масираната ракетна атака срещу Киев от седмици по време на визитата на африканските лидери. Руските ракети са послание за Африка: Русия иска още война, а не мир."

Москва съобщи за тежки сражения на югоизток в селища, които до момента бяха под руски контрол. Това подсказва, че украинската армия е успяла да изтласка обратно на няколко километра руските сили. Край Бахмут бойци от позивна Правда продължават да защитават града:

"Колкото по-бързо свърши това, толкова по-бързо ще се приберем у дома. Ще изгоним окупаторите. Не сме започнали ние тази война, но ние щи й сложим края."

От руското военно министерство съобщиха, че всички войници помогнали за унищожаването на германски танкове и американски бронирани машини получават бонуси. По-рано тази седмица самият президент Владимир Путин посочи, че руските войници получават допълнително 300 000 рубли за летателен апарат и 100 000 рубли за танк. На ежегодния икономически форум в Санкт Петербург Путин заяви, че украинската офанзива нямаш шанс за успех:

"Скоро Украйна ще спре изцяло да използва своя собствена бойна техника. Нищо няма да остане. Всичко, с което воюват е внесено отвън. Оръжейните заводи работят на 2-3 смени, а някои и денонощно. Използват стратегическите си резерви, но няма успехи в нито едно направление."

Анализатори смятат, че на този етап Киев все още тества отбранителните позиции на руснаците, а същинската част от настъплението предстои.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Писториус: Украйна има своето бъдеще в НАТО
Писториус: Украйна има своето бъдеще в НАТО
Килиан Мбапе има амбиции да играе на ЛОИ в Париж 2024
Килиан Мбапе има амбиции да играе на ЛОИ в Париж 2024