НОВИНИ

Очакват се още валежи и гръмотевици в западната половина от страната

bnt avatar logo
от БНТ
14:04, 16.06.2023
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Оранжев и жълт код е обявен в райони в страната за днес. Има опасност от гръмотевици.

Валежи от дъжд имаше и през нощта. Общо за вчера и днес, най-голямо е било количеството, измерено в Белоградчик - 122 л/кв.м, следван от Перник с 93 и София със 78 л/кв.м.

През днешния ден валежи и гръмотевици отново се очакват предимно над западната половина от страната. По-интензивни ще са в Северозападна България, Западния и Централния Предбалкан и Рило-Родопската област.

В източните райони ще бъде слънчево с временни увеличения на облачността, като на отделни места в югоизточните части на страната може и да превали. Вятърът ще бъде слаб до умерен от изток-югоизток, в Западна България - от северозапад. Температурите ще са от 20 - 21° в западните райони до 28 - 30° в източните, в София - около 21°.

През нощта по-интензивни валежи се очакват в Северозападна България и Софийско. Очакват ни минимални температури между 14 и 20 градуса.

Утре над югозападната половина от страната, а след обяд и в североизточната ще има краткотрайни валежи, в отделни райони и гръмотевични бури. На места очакваните нови количества на валежа ще достигнат до 50 л/кв.м.

Почти без валежи ще остане в крайните източни райони. Ще духа слаб до умерен северозападен, в източните райони североизточен вятър. Температурите ще останат в широки граници, от 17 - 18° по високите западни полета до 28° на места в североизточните райони, в София - около 17°.

В планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. На много места, главно в масивите от Западна България ще има интензивни, краткотрайни и значителни валежи, придружени от гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток.

В неделя в Западна България валежите ще спират, в Централна и Източна ще продължат. Температурите ще се понижат и максималните ще са между 21° и 26°. През първата половина от новата седмица ще настъпи подобрение на времето, но в понеделник все още ще има условия за краткотрайни следобедни валежи и гръмотевици, главно в източните райони.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колоездач почина след тежък инцидент по време на Обиколката на Швейцария
Колоездач почина след тежък инцидент по време на Обиколката на Швейцария
Парламентът реши да бъде закрита „Държавна петролна компания“
Парламентът реши да бъде закрита „Държавна петролна компания“