НОВИНИ

Футболистът Антонио Хисен пред БНТ: Трябва да има толерантност към различните в спорта

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 16.06.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Общество
Слушай новината

Утре в столицата, за 16 пореден път ще се проведе "София Прайд", традиционното вече шествие в подкрепа на хората с различно сексуално самосъзнание, наричани с абревиатурата ЛГБТИК общност. Шествието е съпътствано от много културни и спортни събития. Гост в предаването "Светът и ние" беше шведският футболист Антонио Хисен, който активно се занимава с човешките права и дискриминацията в спорта.

БНТ: Вие сте потомствен футболист, син на Глен Хисен, изиграл 68 мача за националния отбор на Швеция през 80-те. Защо решихте да бъдете активист срещу дискриминацията в спорта?

Антонио Хисен: Мисля, че е важно да има инклузивност, особено в мъжкия спорт, защото там има тази стигма да си мъжествен, и да си гей се смята, че си слаб. Искам да покажа, че трябва да има видимост в спорта, и че всеки може да бъде това което иска.

БНТ: Отдавна ли съществува този проблем, дали баща ви е споделял подобни теми? Какви вид нарушаване на правата на спортистите се среща най-често?

Антонио Хисен: Трябва да кажа, че както по-рано беше проблем, така и сега е проблем. Но нещата се развиват, обстановката става по-прогресивна, последните 10-15 години, от както съм в спорта, е по-добре, но прогреса е бавен.

БНТ: Това как се отрази на живота Ви?

Антонио Хисен: Определено ми промени живота. Сега се чувствам прекрасно и не съжалявам за нищо. Очевидно като играеш има негативни коментари, но аз имам увереност. Каквото искат да казват хората, не ме интересува.

БНТ: Кои спортове са най-засегнати?

Антонио Хисен: Навсякъде по целия свят е, не е в определен вид спорт. Затова е важно да се постигне видимост по цялата планета.

БНТ: Тази година темата на "София Прайд" е семейството и подкрепата от него за различните. Колко важно е това?

Антонио Хисен: Мисля, че семейството е много важно. Моето семейство, аз когато им казах, за мен нямаше значение дали ще ме подкрепят, за мен всичко е нормално. Ние правим всичко, което правят и другите хора. Звучи лесно, но не е точно така, защото семейството не го избираш и желаеш да те подкрепят. Но в моята страна е много по-лесно да бъда подкрепен.

БНТ: Как ще коментирате отношението по темата в България?

Антонио Хисен: И в Швеция има протести против това, което правят прайдовете. Не всеки може да те обича, затова човек трябва да има добра нервна система. По- голямата видимост може да играе роля в образоването на хората. Ние искаме да бъдем приети такива, каквито сме. Не уважавам протести, които могат да нанесат вреда на нашата общност.

Гледайте още от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна обрат и отстъпи на Китай в Лигата на нациите при жените
България допусна обрат и отстъпи на Китай в Лигата на нациите при жените
В Горно Хърсово втори ден хората са без път и без вода
В Горно Хърсово втори ден хората са без път и без вода