НОВИНИ

Борислав Сарафов поема функциите на главен прокурор, обеща да прочисти прокуратурата (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:15, 16.06.2023 (обновена)
Чете се за: 12:02 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Борислав Сарафов ще изпълнява функциите на главен прокурор до избора на титуляр. Прокурорската колегия взе решението с 8 на 1 гласа. Сарафов обеща да прочисти прокуратурата от т.нар. "гешевчета" и заяви, че ще предложи смяната на всички заместници от времето на Иван Гешев. Сарафов още ще разследва как са цитирам "изфабрикувани" сигналите срещу него и ще проверява как са разследвани казусите, по които вече има поискани депутатски имунитети. В прокурорската колегия нямаше спорове по избора на Сарафов, но във Висшия съдебен съвет се породи задочен спор дали пленума или прокурорската колегия трябва да посочи кой да управлява прокуратурата до избора на нов главен прокурор.

Мотиви по същество нямаше. Прокурорската колегия прецени две неща - първо, че именно тя, а не целият Висш съдебен съвет трябва да определи кой да ръководи прокуратурата до избора на нов главен прокурор. На второ място, че това трябва да бъде някой от досегашните заместници. Трима от тях - Борислав Сарафов, Даниела Машева и Десислава Пиронева дадоха съгласие да бъдат избрани за изпълняващ функциите. Част от кадровиците все пак посочиха критерий, който мотивира избора им, а именно, че Сарафов най-дълго време е заемал поста зам. главен прокурор - 10 години.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Без дълъг дебат по същество и с аргумента, че най-дълго, от 2013 година до днес, заместник на главния прокурор е бил Борислав Сарафов осем от деветимата в Прокурорската колегия подкрепиха шефа на следствието да изпълнява функциите на обвинител номер едно. Първото, което Сарафов каза пред кадровиците, а след това и пред медиите, е, че напълно споделя мнението на правосъдния министър Атанас Славов за необходимостта от промяна в прокуратурата.

Сарафов: Прокуратурата трябва да бъде изчистена от всички "гешевчета"

"В този смисъл първата среща, която ще инициирам ще бъде именно с министъра на правосъдието. С него ще обсъдим какви са възможностите да помогнем на прокуратурата, защото прокуратурата има нужда от помощ да се почисти от лоши практики, които бяха ясно показани на обществото в последния месец. Прокуратурата трябва да се почисти. Да се изчисти не само както се видя от лоши практики, но и от тези, които ги създават. Т.е. не може г-н Гешев да го няма, но да останат, както вие медиите ги нарекохте "гешевчетата" по места. Тези, които подчиниха прокуратурата в личния интерес на бившия главен прокурор или в своя личен интерес, трябва да намерят своето място и призвание другаде, а може би не в прокуратурата", заяви Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор и директор на НСлС.

Конфликтът Сарафов - Гешев се разрази дни след взрива пред автомобила на бившия вече главен прокурор. Шефът на следствието, който на първи май първи изнесе данни пред медиите за атентата, после обвини началника си, че дълго е мълчал и не е обяснил, че семейството му не било в колата. Призова прокуратурата да излезе от политическия терен. Гешев пък обвини Сарафов, че е натискал прокурори да прекратяват производства, а Сарафов отвърна, че началникът му е държал на трупчета разследвания срещу политици:

"Не казваме нищо за депутатските имунитети. Дали са обосновани, дали са част от политическите закачки на бившия главен прокурор с политиците това ще бъде преценено тепърва. Аз ще се допитам до колегите от прокуратурата, аз няма да го реша еднолично. Но ако се налага, ще трябва да се назначи ревизия, да се види какво е свършено по тези дела. Т.е. ревизията ще обхване не имунитетите, ревизията трябва да обхване работено ли е ритмично по тези дела. Събирани ли са доказателства ежедневно. Има ли срочност, качество и ритмичност в разследването. Защото в обществото, а и в мен остава едно впечатление, че по някои от тези дела не е работено години".

Избраха Борислав Сарафов за изпълняващ функциите на главен прокурор

Преди избора на Сарафов се породи задочен спор кой трябва да определи изпълняващия функциите - пленумът на Съвета или само прокурорската колегия.

"Аз идвам с намерението да участвам в заседание на Пленума, защото считам, че и.д. главен прокурор трябва да бъде определен от Пленума. След като титуляра на длъжността, главният прокурор се избира от Пленума и има много подробно регламентирана процедура за това, няма никаква правна, а и житейска логика да бъде избиран негов заместник, който да изпълнява временно длъжността само от прокурорска колегия", каза Атанаска Дишева, член на ВСС, съдийска колегия.

"В никакъв случай не може да се прави аналогия между двете процедури и да се приеме, че избора на изпълняващ функциите представлява огледална на процедурата по избор на главен прокурор. Решихме, че най-близката процедура, която може да се приложи по аналогия това са случаите, при които избираме изпълняващ функциите на съответен административен ръководител", каза Калина Чапкънова, член на ВСС, прокурорска колегия.

Прокурор Калина Чапкънова: Борислав Сарафов е избран по старшинство

"Техните заместници, според мен, по закон се избират от съответната колегия на ВСС. Ако е за заместник на главния прокурор го избира прокурорската колегия", каза Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

След избора правосъдният министър Атанас Славов коментира, че бързината поставя много въпроси:

"Прокурорската колегия пое отговорността и инициативата за един много бърз избор, който до голяма степен беше лишен от достатъчна публичност и аргументация, в този смисъл остават въпроси."

Правосъдният министър: Бързият избор на Борислав Сарафов поставя въпроси

От прокурорската колегия единствено Пламен Найденов не подкрепи Борислав Сарафов. Аргументира се със сигналите подадени срещу него както за имотните сделки на семейството му, така и за обвързаност с бившия шеф на столичното следствие Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

"Тези сигнали, които днес бяха казани по време на обсъждането са инициирани срещу мен, те са не инициирани - те са изфабрикувани под давлението на бившия главен прокурор в рамките на нашата, няма да го нарека по друго начин, но да речем професионална опозиция, която бях на неговите действия. Много се надявам да бъде установено не само какво има в сигналите, а как е процедирано да се стигне до тези сигнали. Кой е подал, кой и какво е казал и дали не са фабрикувани доказателства, за да бъдат подадени тези сигнали. Именно за това разчита на трезвата преценка на съдиите, които са в новия механизъм", каза Борислав Сарафов, и.ф. главен прокурор и директор на НСлС.

"Знаем и си спомняме казуса "Осемте джуджета" и много други подобни казуси. Всичко това трябва да бъде изкарано публично и трябва да имаме убедителни отговори на поставените въпроси. Надявам се г-н Сарафов заявката, която дава да я изпълни със съдържание", каза Атанас Славов, министър на правосъдието.

Промените в прокуратурата Сарафов ще започне от най-високите етажи.

БНТ: Ще запазите ли сегашните заместник главни прокурори или ще предложите на прокурорската колегия подмяната на някои от тях?

"Още днес ще предложа подмяната на всички заместник-главни прокурори, тъй като те показаха своята привързаност, лична привързаност към г-н Иван Гешев, включително по отношение на тези практики, които всички вие ясно видяхте, че битуват в прокуратурата и обществото ги видя много ясно. След като г-н Гешев вече не е част от прокуратурата на Република България или поне не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняват длъжността си. Седейки до него на тези брифинги, които той даваше. Подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща, които са ми служебно известни, защото аз имам информация от колеги какво се е случвало, те не могат, нямат моралното право да останат заместник главни прокурори", отговори Сарафов.

Част от заместници улесниха Сарафов. Пламена Цветанова е депозирала оставката във Висшия съдебен съвет още тази сутрин, а Красимира Филипова я подаде следобед. Така на този етап все още заместник главни прокурор остават Даниела Машева, която е в отпуска и Десислава Пиронева.

Какво ще се случи със сигналите, постъпили по новия механизъм за контрол над главния прокурор и срещу Сарафов, и срещу Гешев?

Двата сигнала, които касаят Борислав Сарафов ще бъдат проверявани според новия механизъм. Т. е. първоначална преценка за основателност трябва да направи ръководителя на наказателната колегия на Върховния касационен съд. Ако Лада Паунова счете, че има достатъчно данни за извършено престъпление, тогава вече ще трябва да се задейства определянето на съдия, който да бъде назначен като прокурор и той да започне да работи. Сигналите срещу Иван Гешев пък са три и те ще трябва да бъдат изпратени по компетентност на Софийската градска прокуратура, която разследва магистрати. И още нещо за бившия главен прокурор - днес Калина Чапкънова съобщи, че в прокурорската колегия още е постъпило заявление от Иван Гешев да бъде възстановен като прокурор във ВКП и тя ще бъде разгледана в най-кратки срокове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нивото на язовирите: Засилени проверки на стените и преливниците след пороите
Нивото на язовирите: Засилени проверки на стените и преливниците след пороите
Антон Златанов няма да встъпи в длъжност като директор на "Гранична полиция"
Антон Златанов няма да встъпи в длъжност като директор на "Гранична полиция"