НОВИНИ

Прокурор Калина Чапкънова: Борислав Сарафов е избран по старшинство

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 16.06.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Критерият, който са избрали във ВСС за изпълняващ длъжността главен прокурор е бил по старшинство на заеманата длъжност, Борислав Сарафов е най-старшият от всички заместници и е такъв от 2013 г., той по този формален критерий е на първо място и затова изборът е бил съсредоточен върху него, заяви в студиото на "Още от деня" Калина Чапкънова, прокурор от ВСС.

Във Висшия съдебен съвет е постъпила молба от Иван Гешев за възстановяването му като прокурор във Върховната касационна прокуратура. По нея няма произнасяне прокурорската колегия във ВСС и тази молба ще бъде разгледана в най-кратък срок, каза прокурор Чапкънова. Тя посочи, че е възможно Гешев да не бъде възстановен, има такъв прецедент, когато на магистрат е отказано поради отрицателно становище на етичната комисия.

Калина Чапкънова отрече върху нея да е оказван какъвто и да е натиск за ускоряване на процедурата:

"Категорично мога да заявя и пред вас, че спрямо мен такъв натиск не е бил осъществяван. Да, имаше много ясни юридически аргументи, които бяха изведени на база определени факти, посочени в нашето предложение (за освобождаване на главния прокурор)".

Прокурорът от ВСС коментира и изявлението на Сарафов, като посочи, че когато един административен ръководител встъпва да изпълнява като титуляр функциите си на такъв, е добре той да направи една ревизия на състоянието на органа, който поема.

"Определено г-н Сарафов не разполага с такова време, така че не бихме могли да говорим за цялостна ревизия, но днес той ясно изрази воля да осъществи ревизия върху онези дела, които наричаме обществено значими", отбеляза тя.

За титуляр Пленумът на ВСС трябва в 7-дневен срок след указа за освобождаване на президента да стартира новата процедура според закона. Калина Чапкънова посочи, че сроковете са законодателно регламентирани - в рамките на 4 поредни заседания на ВСС биха могли да бъдат депозирани предложенията за нов главен прокурор.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов се завърна в топ 200 след успех на четвъртфиналите в Братислава
Димитър Кузманов се завърна в топ 200 след успех на четвъртфиналите в Братислава
Шест институции започват съвместен контрол по пътищата
Шест институции започват съвместен контрол по пътищата