НОВИНИ

Милица Мирчева пред БНТ: Нашата нация има нужда от повече спортна култура

милица мирчева бнт нашата нация нужда повече спортна култура
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 08.10.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Една от най-изявените български лекоатлетки Милица Мирчева даде специално интервю пред БНТ по време на тазгодишното издание на Софийския маратон, в което обаче тя не участва, тъй като само преди седмица се включи в дебютното издание на световното първенство по шосейни бягания, където тя се състезаваше на 5 км.

Пред нашата камера Мирчева изрази надежда, че маратонът в столицата ни от година на година ще привлича все повече ентусиасти, подчертавайки, че нашата нация има нужда от повече спортна култура.

"Емоцията е на много високо ниво, има много участници. Хората са много позитивно настроени, а това като бегач много ме радва. Надявам се с всяка една година участниците да се увеличават все повече, защото нашата нация има нужда от повече спортна култура. Това е важно за децата и като цяло за населението, защото така даваме един добър пример. Както знаете, спорът е дисциплина, спортът е здраве", започна Мирчева и разкри какви са причините днес тя да не е по трасето с останалите бегачи.

"За съжаление, така ми се нареди календарът, че не успяха да участвам. Миналата година участвах на маратона на световното първенство, а миналата седмица бях на световното на шосе на 5 км. Календарът ми през тази година е много специфичен и не успях да бягам в София, но се надявам да успея догодина. Това е много емблематично и любимо за мен състезание, защото моето завръщане към маратона беше именно тук през 2021-а година. Винаги свързвала Софийския маратон с много позитивни емоции", сподели още представителката ни в маратона от Олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

Милица се върна и към двете най-важни състезания за нея през тази година - бягането на 5 км на световното на шосе и маратонското бягане на шампионата на планетата по лека атлетика в Будапеща.

"Беше много интересно състезание, защото само месец по-рано участвах на маратон, а двете дисциплини са много различни. Петте километра се усетиха като спринт, но съм доволна от представянето си, защото 13-а в света е много добро постижение, въпреки че 5 км не е моята дистанция", коментира българката.

"Имах много сериозна подготовка за маратона на световното, бях в най-добрата си форма. За съжаление, условията в последния час бяха много тежки с температура над 30 градуса и моето тяло не успя да го понесе. В последните километри буквално се борех за оцеляване и съжалявам, че не успях да покажа това, което бях тренирала", завърши Милица Мирчева.

Цялото интервю вижте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 2000 загинали след вчерашната серия трусове в Афганистан
Над 2000 загинали след вчерашната серия трусове в Афганистан
Ивайло Мирчев: ДПС е част от евроатлантическото мнозинство
Ивайло Мирчев: ДПС е част от евроатлантическото мнозинство