НОВИНИ

Милица Мирчева и Иво Балабанов с нови национални рекорди шосе и добро представяне на световното в Рига

милица мирчева иво балабанов националки рекорди шосе добро представяне световното рига
bnt avatar logo
от БНТ
15:14, 01.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Двамата български атлети Милица Мирчева и Иво Балабанов се представиха достойно и поставиха нови национални рекорди в дисциплината 5 км на шосе по време на историческото първо световно първенство по шосейни бягания, което се проведе в Рига, Латвия.

В надпреварата при дамите Мирчева се нареди 13-а с резултат 15:45 минути и по този начин регистрира най-доброто си постижение на световно първенство, след като до този момент това беше 15-ото ѝ място от маратона в Оргеон през 2022-а година.

Припомняме ви, че националният рекорд на България на писта на 5000 метра си остава на Даниела Йорданова – 14:56.95 минути от финала на Олимпийските игри в Сидни 2000.

Шампионка при жените в Рига стана кенийката Беатрис Чебет, който спря хронометрите на 14:35 минути, изпреварвайки във финалния спринт своята сънародничка Лилиян Ренгерук. Трета остана световната рекордьорка в дисциплината Еджегайеху Тайе от Етиопия.

При мъжете Иво Балабанов също се представи отлично, заемайки 21-о място на финала също с нов национален рекорд на шосе - 13:41 минути.

Това постижение е и третото най-добро в историята на България на 5000 метра след тези на Евгени Игнатов, който държи рекорда на писта с 13:13.15 минути и Георги Тихов с 13:37.60 минути.

Титлата при мъжете грабна Хагос Гебривет от Етиопия, който изпревари в последните метри своя сънародник Йомиф Кеджелча. Последното място на почетната стълбичка заслужи Николас Кипкорир от Кения.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима души получиха шанс за живот след донорската ситуация във Варна
Четирима души получиха шанс за живот след донорската ситуация във Варна
Президентът на КТ "Подкрепа" отиде при протестиращите на АМ "Тракия"
Президентът на КТ "Подкрепа" отиде при протестиращите на АМ "Тракия"