НОВИНИ

Вигенин: Има риск от въвличане на още страни в конфликта между Израел и Хамас

bnt avatar logo
от БНТ
09:34, 08.10.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Ситуацията в Близкия изток е безпрецедентна - такива мащабни действия даже не е имало в периода на сериозна военна конфронтация. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" и зам.-председателят на парламента от БСП Кристиан Вигенин.

Той категорично осъди действията на Хамас - посочи, че не това е начинът да се постигнат целите на една организация или народ.

Израел удари район в Ливан в отговор на изстреляни оттам снаряди

"Важно е как ще реагират играчите, които подкрепят Хамас. Не знам каква ще бъде ролята на Иран във всичко това и реално има сериозен риск на включване на нови страни в конфликта. Тогава ситуацията ще стане много сложна"

В последните месеци се наблюдава разпалване на конфликти, които на пръв поглед изглеждат замразени - като Нагорни Карабах, коментира още Вигенин. За него основният въпрос е как Израел е пропуснал тази атака и натрупването на оръжия по границата с Газа.

Вигенин коментира и политическото напрежение у нас. Заяви, че вотът на недоверие не е непременно с цел да падне правителството.

НС ще заседава извънредно другата седмица, в петък гласува вота на недоверие

"Наясно сме, че това е може би крайната възможност на опозицията да изрази несъгласие с политиката, която се води в дадена сфера".

В сферата на енергетиката се натрупаха поредица факти, които просто щяха да обезсмислят ролята на опозицията, ако не беше реагирала, посочи той.

"Ние искаме да защитим перспективите пред България, икономиката и да защитим развитието на една силна българска енергетика. Правителството и мнозинство със своите действия я убиват стъпка по стъпка. Протестът на хората не е за работните им места, а за перспективите пред България".

Блокадата на "Тракия" остава - пътната карта за климата не промени мнението на енергетиците и миньорите

Парламентът буквално е смачкан, коментира Кристиан Вигенин - има едно мнозинство, което се сглоби на база лидерски интереси и на други икономически бизнес интереси.

"То е монолитно, когато трябва да работи срещу българските интереси. Дори ние да не можем да го преодолеем, мисля, че рано или късно българските граждани ще го направят".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивайло Мирчев: ДПС е част от евроатлантическото мнозинство
Ивайло Мирчев: ДПС е част от евроатлантическото мнозинство
Българка в Тел Авив: Такава война не сме имали досега, всички са в шок
Българка в Тел Авив: Такава война не сме имали досега, всички са в шок