НОВИНИ

Съдът не е отнел колата на Ивайло Цветков - Нойзи, за да не го превърне в изкупителна жертва

ивайло цветков нойзи
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:54, 03.09.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

След като Софийският районен съд отказа да конфискува автомобила на Ивайло Цветков - Нойзи, след като беше заловен да шофира в нетрезво състояние, станаха ясни и мотивите за решението му.

Според съда разпоредбата, която предвижда отнемане на автомобила, когато водачът е заловен да шофира под въздействието на алкохол, противоречи на Конституцията като върховен закон и конфискацията на превозното средство ще превърне Цветков в "изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос".

"Съдът приема, че разпоредбата на чл. 343 б, ал. 5 от НК противоречи на Конституцията и на правото на Европейския съюз и затова отказва да я приложи, тъй като отнемането на моторно превозно средство е непропорционалната наказателна мярка и е несъизмерима с извършеното престъпление", пише в мотивите съда.

"Конфискацията" на автомобила ще накърни напълно неоправдано правото на собственост на осъденото лице и по никакъв начин не би допринесла за осигуряването на изискуемия баланс с правото на живот и телесна неприкосновеност на гражданите, имайки предвид, че ще го превърне в изкупителна жертва за назидание на останалите членове на обществото без реален принос за повишаване на нивото на трайно занижената транспортна безопасност в страната", се посочва още в мотивите, разпространени от Софийския районен съд.

Ивайло Цветков бе арестуван на 17 ноември 2023 г., след като бе спрян на Околовръстния път в София, а дрегерът показа положителна проба - 2,12 промила алкохол в издишания въздух. След това Нойзи даде проба за изследване в УМБАЛ "Света Анна", която показа, че е шофирал с 2,52 промила концентрация на алкохол в кръвта.

Цветков сключи споразумение с прокуратурата и призна вината си. Софийският районен съд му наложи наказание 10 месеца "лишаване от свобода" условно с 3 години изпитателен срок. Цветков беше лишен и от право да управлява автомобил за срок от една година и два месеца.

Вижте решението с мотивите на съда

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Португалският национал Данило напусна ПСЖ
Португалският национал Данило напусна ПСЖ
Почина Иван Гарелов
Почина Иван Гарелов