НОВИНИ

Съдът остави в ареста ученика, заловен да превозва 57 мигранти

съдът остави ареста обвиняемия убийството женския пазар
bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 02.03.2023
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Стара Загора е наложил най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 18-годишния ученик от Кърджали, заловен да превозва 57 мигранти незаконно през страната. Това съобщават от пресцентъра на институцията.

Задържаха ученик да превозва 57 мигранти

Мигрантите са афганистански граждани, нито един от тях няма документ за самоличност. Ученикът имал нужда от финансови средства. С него се свързало лице, което му предложило да превози мигранти от Карнобат до границата на България със Сърбия, срещу което щял да получи 10 000 лв. Той се съгласил и за целта му бил предоставен товарен автомобил, собственост на друго лице.

Афганистанските граждани се били договорили с каналджии в Турция да ги преведат през България с крайна точка границата със Сърбия срещу около 3000 евро/3500 долара на човек. Част от мигрантите платили сумите за трафика им на лица в Турция. С водачи достигнали до оградата на турско-българската граница и през тъмната част на денонощието, придружавани от каналджии, преминали на територията на България с помощта на сгъваеми стълби. Вървели пеша около 3-4 дни и на 27 февруари достигнали до с. Крумово градище, общ. Карнобат, където към тях се присъединили и другите мигранти, уточняват от следствието.

На 28 февруари около 2.00 часа ученикът ги качил в товарната част на автомобила и отпътували по направление границата със Сърбия. Около 8.00 ч. на км 196 на автомагистрала "Тракия" автомобилът бил спрян от служители на „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Стара Загора. На шофьорското място бил С.С. Той е неосъждан.

На 28.02.2023 г. с постановление на наблюдаващ прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Предстои наблюдаващият прокурор да внесе искане до Районен съд - Стара Загора за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Работата по събиране на доказателства продължава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руската групировка "Вагнер" твърди, че е влязла в Бахмут
Руската групировка "Вагнер" твърди, че е влязла в Бахмут
Четирима футболисти от дубъла на Спартак Варна тренираха с представителния тим на "орлите"
Четирима футболисти от дубъла на Спартак Варна тренираха с представителния тим на "орлите"