НОВИНИ

Съдебно разрешение за СРС срещу депутат в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно

Становището е на зам.-председателя на СГС Руси Алексиев

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
11:18, 14.10.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
съдебно разрешение срс депутат рамките оперативни действия допустимо законосъобразно
Снимка:
Слушай новината

Съдебно разрешение за използване на СРС срещу депутат в рамките на оперативни действия е допустимо и законосъобразно, гласи становище на зам.-председателя на СГС Руси Алексиев, изготвено във връзка с поставените множество въпроси от журналисти.

Съдия Алексиев посочва, че Народното събрание или неговият председател, когато то не заседава, издава разрешение за сваляне на депутатски имунитет само за ангажиране на наказателна отговорност на народен представител в рамките на образувано досъдебно производство, но не и за извършване на извънпроцесуални действия.

"Когато с прилагането на СРС не се цели събиране на доказателства, а на оперативна информация, въпреки че съставляват съществено навлизане в личната сфера на всяко едно лице, вкл. и такова с депутатски имунитет, именно за което е предвиден единствено и само за тях съдебен контрол, не се изисква разрешение от НС".

Това е така, защото експлоатирането на СРС извън наказателно производство само по себе си не може да доведе до ангажиране на наказателната отговорност на лицето с депутатски имунитет. В противен случай, ако използването на СРС срещу депутат започне едва след свалянето на имунитета му от НС, тогава този способ се обезсмисля и логично не би довел до никакъв резултат.

В становището си съдия Алексиев изтъква и че имунитетите на държавния глава и на народните представители съществено се различават, както по своята същност, така и поради твърде различните им функции, предвидени в Конституцията. Правната аргументация и цялото становище на зам.-председателя на СГС прочетете тук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
7 души са задържани при акция срещу купуване на гласове в Сливенско
7 души са задържани при акция срещу купуване на гласове в Сливенско
МВР: Няма установени нарушения за купен вот в Софийска област към този момент (СНИМКИ)
МВР: Няма установени нарушения за купен вот в Софийска област към този момент (СНИМКИ)