НОВИНИ

Съкращават 25% от администрацията в община Велинград заради кризата

bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 28.04.2020
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Велинград е сред първите общини в страната, която ще предприеме съкращение на своите служители. Заради финансовите затруднения се очаква до края на месеца да бъдат освободени 25% от администрацията.

И през настоящата година Велинград остава в списъка на Министерство на финансите за общини с лоши показатели. Финансовите последствия от COVID-19 обаче допълнително затрудняват курорта. Събираемостта на данъците е намаляла със 75%. Предварителните прогнози сочат, че само от туристически данък в общинската хазна няма да постъпят повече от 1 милион лева.

Костадин Коев - кмет на община Велинград: Изключително тежко е финансовото състояние. В момента никой не плаща данъци. Знаете как е. Всеки се е ограничил.

Затова от общината стартират и разработването на антикризисни мерки. Сред тях попада и планирано съкращение на персонала в администрацията. Предвижда се да бъдат освободени около 30 човека, което е 25% от местната администрация.

Атанас Палигоров - зам.-кмет на община Велинград: Търсим начин персонала, която работи тук, да бъдат осигурени за времето, в което ще останат без работа в общината. Следващите месеци ще бъдат още по- трудни, защото ефектът ще бъде тогава, ефектът от кризата ще се усети в община Велинград след 2 - 3 месеца по-силно.

Във Велинград предстои цялостно преструктуриране на администрацията. Предвижда се да бъдат закрити отдели, които към този момент не са постигат нужните резултати, заключи Палигоров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скъсан тръбопровод замърсява варненското езеро
Скъсан тръбопровод замърсява варненското езеро
Росен Желязков: Поетапно се възстановяват изпитите и обучението на кандидатите за водачи на МПС
Росен Желязков: Поетапно се възстановяват изпитите и обучението на кандидатите за водачи на МПС